Je ijs te koud om te scheppen? Zo laat je het zachter worden (nee, niet op kamertemperatuur!)
We kennen ‘m allemaal: sta je paraat om het ijs uit te serveren, is het te hard om uit de bak te scheppen. Waarschijnlijk luidt het advies van velen: leg het even buiten de vriezer. Het gevolg hiervan klinkt je waarschijnlijk ook bekend in de oren: een mix van compleet gesmolten ijs met daaronder nog steeds te harde stukken. Hebben wij even dé tip om je ijs echt gelijkmatig zachter te maken.
Nooit meer ongelijkmatig gesmolten ijs dus.
Je ijs te koud om te scheppen? Zo maak je het zachter (nee, niet op kamertemperatuur!)
Zodra de zon doorbreekt – en laten we eerlijk zijn, ook gewoon wanneer er in de verste verte geen zon te bekennen is – grijpen wij naar ijs. Het mooie van ijs: er is voor ieder wat wils. Maak je de kleinsten nog blij met een redelijk smakeloze bevroren limonadezakje – ja die -, de fijnproevers zweren bij het echte Italiaanse werk.
Lang leve ijs
Voorheen kochten we ons ijs steevast bij de supermarkt – tenzij je de gezegende bezitter bent van een ijsmachine. Gelukkig is de gedachte inmiddels voorbij dat je een machine nodig hebt om ijs te kunnen maken. Sterker nog: er zijn inmiddels talloze manieren om dit geheel zelf voor elkaar te krijgen. De lekkerste recepten om zelf ijs te maken vind je dan ook hier.
Zacht maken
Ben je eenmaal de trotse eigenaar van – al dan niet zelfgemaakt – ijs in de vriezer? Dan komt de volgende uitdaging. Waar jarenlang het credo was dat je ijs het beste even buiten de vriezer – op het aanrecht dus – zacht kon laten worden, bleek niets minder waar. Want zeg eerlijk: ook jij weet exact het resultaat van die handelswijze. Vol enthousiasme ga je met de schep erin; wat je aantreft is een te zachte buitenkant en een nog steeds te harde binnenkant.
De truc om ijs zachter te maken
De enige handeling die wél werkt, is je ijs een halfuurtje van tevoren in de koelkast te plaatsen. Dit zorgt voor een minder groot temperatuurverschil, waardoor het ijs gelijkmatig zacht wordt. Vergelijk het eens met het roosteren of stoven van vlees: doe je dit op hoge temperatuur, dan blijft de binnenkant rauw, zorg je voor minder verschil en een langere duur, op een lage temperatuur dus, dan gaart het gelijkmatig. Mooi excuus om weer ‘s ijs te gaan eten.
Gebruik je ijs eens voor deze recepten:
- Culy Homemade: feestelijk toetje met ijs en bierkaramel
- Culy Homemade: tiramisu affogato (een makkelijk toetje)
- Culy Homemade: nougatine ijstaart (met mokkaschuimpjes!)