Hoe eet je een artisjok? Culy legt ‘t uit
Stel: je zit in een restaurant in Frankrijk of Italië en krijgt een hele artisjok geserveerd. Verrukkelijk, maar: als je nog nooit een artisjok hebt gegeten, kan de grote plant op je bord best intimiderend zijn. Want: eet je het hele ding? Begin je aan de onder- of bovenkant? Wat dip je in de saus? Allemaal vragen die er in je opkomen als je een grote artisjok geserveerd krijgt. Daarom, voor eens en altijd: zó eet je een artisjok.
Zodra je ‘t doorhebt, valt het eigenlijk best mee.
De bereidingswijzen van een artisjok
De artisjok komt in vele verschillende vormen en maten. Zo wordt ‘ie soms gekookt, ingemaakt, in olie gelegd en daarna verkocht als artisjokharten in een potje. Maar je vindt hem ook in de vorm van een ‘Romana’. Dit zijn Romeinse artisjokken die men besmeert, vult met een overheerlijk kruidenmengseltje en dan stooft tot ze boterzacht zijn.
Dan heb je nog de ‘alla Giudia‘-variant. Dat betekent niets anders dan ‘op de Joodse wijze bereid’. De artisjokken (carciofi in het Italiaans) zijn namelijk een specialiteit in Rome, maar tegenwoordig ook door heel Italië een favoriet tijdens de wintermaanden. De stad Rome kent namelijk een gigantische Joodse gemeenschap met allerlei verschillende culinaire tradities (vergeet tijdens je citytrip dan ook zeker niet een bezoekje te brengen aan de Joodse wijk). De ‘carciofi alla Giudia’ frituur je, waarna de knapperige blaadjes deels worden opgegeten, maar het vooral verheugen is op de zachte binnenkant.
Niet stikken in de artichoke
Belangrijk om te weten is dat je niet elk deel van de artisjok kunt eten. Althans, het kán wel, maar sommige delen moet je echt leren eten. Niet voor niets is de Engelse benaming van de plant artichoke: je zou zelfs kunnen stikken in sommige delen!
Rauw eten is dus niet zomaar voor iedereen weggelegd, maar een carpaccio van rauwe, flinterdunne reepjes van het artisjokhart kan overheerlijk zijn. Let wel op dat je goed kauwt en vooral de scherpe blaadjes van de buitenkant níét rauw eet.
Culy Homemade: plaattaart met artisjok, ricotta en kappertjes
Hoe eet je de artisjok dan wél?
Bestel je in een Nederlands restaurant een artisjok, dan kun je er vanuit gaan dat je de grote bloemknop in zijn geheel op een bordje krijgt. De plant zal zijn gestoomd of gekookt, waardoor de onderkanten van de blaadjes lekker zacht zijn. Vaak wordt er naast de artisjok een kommetje heerlijke saus geserveerd en that’s it. Hóé ga je zo’n gevaarte nu te lijf?
Verder koken met artisjok
Heb je zin gekregen om een artisjok klaar te maken? Ga ernaar op zoek bij je plaatselijke supermarkt of bij de lokale groenteboer. We zetten de verschillende recepten met de extravagante bloemknop alvast voor je op een rijtje. Ook lekker: strooi eens wat artisjokharten over je pizza!