Met deze eeuwenoude hack uit India geef je iedere vegan maaltijd een boterige smaak
Het vinden van die perfecte, boterige smaak in een vegan maaltijd kan soms voelen als een gebed zonder end. Want laten we eerlijk zijn: boter heeft iets magisch. Het geeft gerechten die diepe, rijke smaak die je eigenlijk zelden krijgt met enkel plantaardige ingrediënten. Tot nu! We vonden een truc waarmee je – zelfs zonder boter – datzelfde romige, bijna smeltende mondgevoel in je vegan gerechten krijgt.
En dat met ‘gewoon’ een handje cashewnoten!
Vegan versus boter: een oneindige worsteling
Wanneer je besluit je te gaan houden aan een vegan dieet, zijn er uiteraard bepaalde smaken die je niet snel kunt vergeten. Kaas! Zuivel! En al die volle, boterige gerechten natuurlijk. Dé gerechten alleen al zalig zijn vanwege dat klontje roomboter dat er op het einde wordt ingepiept door de chef.
Terwijl veel vegan producten ondertussen aardig dicht in de buurt komen van room of kaas, blijft de volle smaak van boter lastig na te maken. Gelukkig kent de Indiase keuken al eeuwenlang een supermakkelijk trucje om juist díé specifieke smaaksensatie te creëren zonder dat daar ook maar één gram boter aan te pas komt.
Makkelijk een gerecht vegan maken? Wij delen onze beste tips!
India en veganistisch: vier handen op één buik
De Indiase keuken heeft misschien wel de oudste culinaire tradities ter wereld en heeft daardoor heel veel plantaardige recepten die al eeuwenoud zijn. Before it was cool, zullen we maar zeggen. In India grijpen ze graag naar cashewnoten om gerechten die romige, boterige smaak te geven. Hoe? Niet door een paar nootjes als garnering op de gerechten te strooien natuurlijk.
Het eeuwenoude geheim zit ‘m in het weken en malen van de cashewnoten. Al generaties lang gebruiken Indiase koks deze cashewpasta om hun sauzen en curry’s een extra laagje diepte te geven. En jij kunt dat vanaf nu ook. Veganistische gerechten waren nog nooit zo boterig.
Zo geef je iedere vegan maaltijd die boterige smaak met cashewnoten
Het fijne aan deze techniek is dat je er niet veel voor hoeft te doen. Kijk, dat is fijn! Want die veganistische recepten kunnen soms aardig complex en extravagant zijn. Maar voor een rijke, boterachtige saus – die perfect is voor je vegan maaltijd – hoef je maar een paar simpele stappen te volgen.
Laat een handjevol cashewnoten tien minuten weken in water. Giet de noten daarna af en maal ze tot een gladde pasta in je blender, keukenmachine of met een andere handige keukenrobot. Voeg deze pasta toe aan je gerecht. Of dat nu een soep, saus of curry is. De cashewpasta smelt als het ware samen met de andere ingrediënten en brengt een heerlijke, volle smaak. Inderdaad, je krijgt direct (!) dat romige mondgevoel dat zo kenmerkend is voor boter. Wij willen nooit meer anders.
Boterige vegan baksels: ook dát kan met cashewnoten
Het mooie aan deze cashew-hack is dat ‘ie niet alleen werkt voor hartige gerechten, maar ook perfect tot zijn recht komt in vegan baksels en andere zoetigheden. De zachte, neutrale smaak van de cashewpasta maakt het een ideale vervanger voor roomboter in taarten, cakes, en koekjes. Waar roomboter natuurlijk zorgt voor een rijke, volle smaak en een ontzettend romige textuur, geeft de cashewpasta datzelfde effect maar dan vegan! Win-win.
Probeer bijvoorbeeld eens een lepeltje cashewpasta in je vegan chocolademousse, vegan chocolate chip cookies of gebruik het in de vulling van een plantaardige cheesecake. Echt, met deze eenvoudige vervanger van roomboter, krijgen je baksels die zalige boterige touch waar je zo naar verlangde.
Vegan recepten die wel een boterige smaak kunnen gebruiken:
- Thaise broccolisoep met kokosmelk
- Orecchiette met harissa, tomaat en ingelegde citroen
- Noodles met olie van lente-ui en sticky aubergine