Groente(n) op de barbecue: tips om het écht lekker te maken
We maken ons op voor een vurige zomer, vol romantiek en… groenten van de hete kolen. Voor het betere grillwerk heb je echt niet alleen vlees en vis nodig: groenten op de barbecue zijn minstens zo lekker. Maar, dat gezegd hebbende, met alleen groenten kom je er niet. Culy tipt hoe je groenten op de barbecue écht lekker maakt.
Groenten op de barbecue: de tips
De ultieme reden om groenten te grillen op de barbecue is smaak. Vuur zou je kunnen beschouwen als extra ingrediënt. De hoge, droge hitte van de grill karamelliseert de suikers in de groenten, waardoor de lekkere zoete smaak wordt versterkt. Maar het geeft ook een totaal nieuwe smaak: door het vuur ontstaan subtiele maar ongeëvenaarde rokerige aroma’s, die complexiteit en zwoelheid toevoegen aan de van zichzelf al zo levendige smaak van een groente.
8x stoere groente voor op de barbecue (doei groentespiesjes en maiskolven!)
Deze groenten zijn perfect om te grillen (en kende je nog niet)
- Prei: naar prei heb je geen omkijken. Laat de prei op de barbecue zwart blakeren aan de buitenkant. De binnenkant wordt sappig, mals en superzoet. Serveer met een friszure salsa of een yoghurtdressing en iets knapperigs.
- Aubergine: baba ghanoush ken je, maar baba ghanoush van je eigen barbecue? Puik idee. Doen! Het beste kun je de aubergines direct in de kolen leggen.
- Bakbanaan: snijd de bakbanaan met schil en al in de lengte doormidden en grill aan de snijkant tot de banaan diepgeel kleurt. Heerlijk met avocado, chili en veel verse koriander. Of check ons recept voor bakbanaan van de barbecue met chorizo en limoen.
- Oesterzwammen op een stokje: we vonden inspiratie in het boek Indostok van Vanja van der Leeden. Ze marineert de oesterzwammen met een pittige boemboe die je mond uit knalt. Aanrader! O ja, en grill ze op directe hitte.
- Ingepakte dingen in (bananen)blad: er gaat niets boven zo’n gezellig pakketje. Maak er tamales van (gebruik dan maisblad) of vul de bladeren met rijst en curry, paneer of ratatouille. Niks is te gek!
- Bloemkool: een hele bloemkool van de barbecue is een showstopper waar menig Instagrammer zijn telefoon voor uit z’n zak trekt. Net zo stoer als een stuk vlees. Maak een knallende rub met door olie te mengen met komijnzaad, korianderzaad, chili, zout en andere specerijen waar je gek op bent. Gaar ‘m rustig op een gedeelte van de barbecue waar geen kolen liggen, met indirecte hitte.
- Broccoli: snijd plakken broccoli en grill ze direct boven het vuur. Breng ze daarna op smaak met kappertjes, verse kruiden en lekker veel citroen.
- Asperges: witte asperges of de groene stengels zijn héérlijk van de barbecue. Ze hebben niet zo lang nodig.
- Mais zoals in Mexico: organiseer een Mexicaans barbecue-feestje, nodig ons uit en maak elote. Owee als je de mayonaise en kaas vergeet!
- Courgette: ook van courgette kun je een soort baba ghanoush maken. Of laat ze heel en bestrooi met ras el hanout en munt.
- Paprika: grillen tot er mooie strepen opzitten. En daarna? Versieren met geroosterde venkelzaadjes, balsamico en voor een extra decadente barbecue serveer je er een bol buffelmozzarella bij.
- Sla: kropjes sla kun je heel goed grillen op de barbecue. Ze zijn ook lekker snel klaar dus het is een prima manier om een barbecue-avond te starten. Maak er een lekkere caesardressing bij en geschaafde Parmezaan.
- Krokante of gepofte (zoete) aardappels: need we say more?
- Shoarma van knolselderij: zoals Culy’s Nancy al eens maakte.
- Bieten in zout gegaard: gebruik hier wel een barbecue-bestendige pan voor.
Drie keer S
En vergeet de drie s’en niet: sauzen, specerijen en smaak! Ga je groenten grillen dan moeten er lekkere condimenten bij: pickles, romige sausjes en frisse salsa’s, specerijenmengsels en rubs en vergeet ook de dips niet. Die maken een barbecue pas écht geslaagd!
Tip: denk verder dan alleen brood. Een warme tortilla – of een goed flatbread – is de perfecte drager van al het lekkers dat van de barbecue afkomt.