Sophie Fleur Jongebloed
Sophie Fleur Jongebloed Kooktips 23 mrt 2022
Leestijd: 3 minuten

Wat zijn die groene uitlopers in je knoflook en wat moet je ermee?

Je staat op het punt om een pittige tomatensaus te maken, met lekker veel knoflook, je wroet in de voorraadkast en het enige wat je kunt vinden is een bol uitgelopen knoflook met van die groene sprieten. Wat nu?!

Dit is vast herkenbaar. Je hebt net de knoflooktenen losgefriemeld voor een lekkere grote pan soep of een chana masala, wanneer je ontdekt dat er groene sprieten uit de teentjes steken. Gekke antennes die zich hebben verstopt in de knoflook die je nu nét nodig hebt. Moet je de teentjes weggooien? De hele bol?

Uitgelopen knoflook, kun je dat eten?

Maak je geen zorgen – die groene uitlopers zijn geen bedreiging voor je gezondheid. Niks aan de hand! Het is gewoon de knoflook die meer knoflook uit zichzelf ontkiemt, zoals… superman die zijn cellen regenereert zodat hij supersnel geneest, of zoals de coolste superheld op aarde: de natuur zelf!

Meestal laat je het niet zover komen, en gebruik je de knoflook voordat die lange, groene sprieten uit de bovenkant van de tenen schieten. Vaak merk je niet eens dat de knoflook is gekiemd totdat je erin snijdt.

Hoewel die sprietjes qua looks op bieslook lijken, delen ze niet dezelfde milde smaak; de knoflookkiemen zijn behoorlijk bitter. Zeker als je het rauw eet. Het is scherp van smaak, zonder dat lekkere zoetje die knoflook eigenlijk hoort te hebben. Maar om de vraag te beantwoorden: jazeker, je kunt uitgelopen knoflook prima eten alleen is de smaak minder ideaal.

Wat doe je met uitgelopen knoflook?

Als je slechts een of twee teentjes knoflook nodig hebt in een gerecht, kun je de uitgelopen knoflook prima gebruiken. Je zal het verschil nauwelijks merken. Maar wil je de uitlopers gebruiken in een gerecht waar knoflook de ster van de show is – denk aan kruidenboter, knoflookbrood, of deze kip met 40! tenen knoflook – dan kun je ze beter links laten liggen en gaan voor the real deal.

Wat dat is? Tsja, smaken verschillen, maar op de redactie zijn we megafan van roze knoflook uit Lautrec.

Wegsnijden

De kiemen bevatten veel antioxidanten, dus voor je gezondheid kun je ze dus beter wél eten. Maar we snappen het volkomen als je geen zin hebt in die bittere smaak. Wat je dan kunt doen, is het verwijderen van de sprieten.

Hoe doe je dat? Simpel, je snijdt de uitgelopen knoflook in de lengte doormidden en trekt de groene spriet eruit.

Waarom krijg je van die groene uitlopers?

De uitlopers zijn een teken dat knoflook begint te bederven, vooral omdat de bol er al heel lang ligt, of omdat hij is blootgesteld aan te veel hitte, licht of vocht.

Knoflook wil op een koele, droge en donkere plaats worden bewaard voor een maximale levensduur. Vaak weet je niet hoe lang knoflook al in het schap van de supermarkt ligt. Het zou zo maar eens kunnen zijn dat de knoflook al is begonnen te ontkiemen voordat je ‘m in je winkelmandje hebt gestopt.

Zo voorkom je dat je knoflook doorschiet

Als je knoflook op de juiste manier bewaart, blijft een knoflookbol zo’n zes maanden goed, en houden de losse tenen het ongeveer drie weken vol. Leg ze op een koele, donkere plaats. Bijvoorbeeld in je voorraadkast.

En als je toch uitgelopen tenen hebt, doe dan alleen moeite om die groene sprieten weg te snijden als je van plan bent ze rauw te gebruiken (voor een knoflook-tahinsaus bijvoorbeeld). Want vertrouw ons: een paar uitlopers in een gerecht doen niemand kwaad.

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.