Dit is waarom we fan zijn van deze Japanse curryblokjes uit de supermarkt
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F02%2FJapanse-curryblokjes-05.jpg)
Thaise curry, Indiase curry, Vietnamese curry… dan zijn we er wel zo’n beetje toch, op het curry-front? Nee, we vergeten hier nog een hele belangrijke, namelijk Japanse curry. Die wordt gauw over het hoofd gezien, maar we willen hierbij graag een lans breken voor dit gerecht. Het is ontzettend lekker, makkelijk te maken én er bestaan fantastische curryblokjes (gewoon te koop in de supermarkt) die een dikke aanrader zijn.
Want als topchef en Japanse ramenkoning Ivan Ramen ermee kookt, doen wij dat ook!
Wat is Japanse curry?
Mocht je nog niet bekend zijn met het fenomeen Japanse curry, laat ons je er dan van overtuigen dat dit gerecht niet in je leven mag ontbreken. We lieten ons bij Japans curryhouse Kiiro in Rotterdam al eens vertellen dat het ‘t populairste gerecht van Japan is, dat daarmee zelfs sushi van haar culinaire troon stoot.
Curry belandde in Japan doordat de Britten het gerecht – maar ook kerriepoeder, wat één van de hoofdbestanddelen is van de curry – vanuit India meenamen naar Japan, in de tijd dat India een Britse kolonie was. En zoals dat meestal gaat, maakten de Japanners er al gauw hun eigen versie van, aangepast aan hun smaakvoorkeuren en de ingrediënten die in het land voorhanden waren.
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2020%2F05%2F0_chicken-katsu-curry.jpg)
Verschil met andere soorten curry’s
Een Japanse curry verschilt van de versies uit andere landen door bijvoorbeeld de dikte van de saus, de ingrediënten die erin worden gegaard en de aromaten. Een Thaise curry bevat bij voorbeeld vaak aubergine en of vis, bossen vol verse kruiden en frisse aromaten als (kaffir) limoen(blad), citroengras en galangal. Bij een Indiase curry denk je aan een romige kom comfortfood: veel kruiden en specerijen, complexe smaken en als het goed is véél pepers.
Een Japanse curry is milder, zoeter, fruitiger en eenvoudiger van smaak, maar daarmee zeker niet minder lekker. Kerrie, kurkuma en gember zijn belangrijke smaakmakers, evenals honing voor dat herkenbare zoetje. Ingrediënten die in de kruidige saus worden gegaard, zijn meestal ui, wortel en blokjes aardappel en je vindt er ook vaak rundvlees, varkensvlees of kip in terug.
Overigens is katsu curry ook een ontzettend populair Japans gerecht, waarbij er een schnitzel (katsu) van kip of varkensvlees (tonkatsu) met een dikke knapperige laag panko bij de curry wordt geserveerd. Katsu is het Japanse woord voor een gefrituurde kotelet, oftewel schnitzel. De combinatie tussen de dikke, romige, spicy saus en het juicy vlees met een krokant korstje is hemels.
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F02%2FJapanse-curryblokjes-06.jpg)
Curryblokjes van Golden Curry: puur goud
Je weet dat we bij Culy zelden uit pakjes en zakjes koken; met een goed gevuld kruidenkastje maak je immers zelf toch altijd iets dat veel lekkerder, goedkoper en dikwijls ook gezonder is. En zo’n Japanse curry helemaal zelf maken, is bijzonder goed te doen (zo bewijzen we ook in dit recept voor chicken katsu curry of deze vega(n) katsu curry). En toch: mocht je tegen een pakje met Japanse currymix van S&B Golden Curry aanlopen, neem het dan rap mee naar huis.
Zo’n pakje is er in twee formaten: van 220 gram en van 92 gram. In het grote pakje zitten 12 blokjes (voor 12 porties), in het kleine pakje 5 blokjes (voor 5 porties) van de zogenaamde roux die de basis vormt van de curry.
Dat wil dus zeggen: een mengsel van bloem, olie, zout, suiker, kerriepoeder (in dit geval een mix van kurkuma, koriander, komijn, fenegriek en sinaasappelschil) peper, chilipeper, knoflook, selderijzaad en mosterd. En ja, het is nou eenmaal een pakje, dus er zitten ook wat e-nummers en voedselkleurstoffen in.
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F02%2Fjapanse-curry-2.jpg)
Van mild naar pittig
De currymix is in ons land te koop in drie gradaties van pittigheid: mild, medium hot en hot. Wat ons betreft is de medium hot de sweet spot, ook voor kleine kinderen. En vind je die toch nog te pittig, dan kun je dit eventueel blussen door er wat melk en/of honing doorheen te roeren.
Je kon de pakjes – met name die van het Japanse merk S&B – al langer kopen in de toko en Aziatische winkels, maar sinds kort liggen ze ook bij die lichtblauwe én die gele supermarktketen in de schappen. En dus staat niks ons meer in de weg om regelmatig thuis snel een Japanse curry op tafel te zetten.
Curryblokjes uit een pakje: waarom zou je?
Maar waarom is dit spul zo fantastisch? De Joods-Amerikaanse ramenkoning Ivan Orkin (die wereldberoemd werd met zijn restaurant Ivan Ramen in New York en door de Netflix-hit Chef’s Table) schrijft in zijn kookboek ‘The Gajin Cookbook‘ dat de Japanse curry’s die je in Japan eet – of dat nou in een restaurant of bij iemand thuis is – negen van de tien keer worden gemaakt met dit soort kant-en-klare curryblokjes. En ja, daar stonden wij ook even van te kijken.
Zelf is hij ook fan, zo nam hij in zijn boek zelfs een recept op voor ‘curry met varkensvlees uit een pakje’ en zegt hij:
“Japanse curry uit een pakje is fantastisch, en ik ga de strijd aan met iedereen die iets anders beweert“.
Zo dan. Wij vinden de smaak van deze curry ook echt heel goed, en zeker op drukke dagen is het een lifesaver om zo’n pakje in je keukenkastje te hebben liggen. Ook fijn: kinderen – niet alleen die in Japan – zijn er doorgaans dol op.
Zo maken we Japanse curry uit een pakje
Je kunt het gerecht maken volgens de instructies op het pakje. Dat gaat ongeveer zo:
- Bak in stukjes gesneden vlees of vis (rundvlees, kip, lamsvlees, varkensvlees of garnalen) en in blokjes gesneden groenten 5 minuten aan in een soeppan. Wij gaan meestal voor stukjes kip, wortel, aardappel en soms zoete aardappel en gedopte edamame (die kun je aan het einde van de bereidingstijd door het gerecht roeren).
- Daar voeg je water aan toe, dat laat je 15 minuten stoven.
- Daarna mogen de curryblokjes erbij.
Tip: het is aan te raden om die eerst fijn te snijden tot een soort poeder, zodat ze zo goed mogelijk oplossen in de pan. - Laat de curry nog 5 minuten pruttelen en serveer het dan met warme witte rijst of noodles. Lékker!
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F02%2FJapanse-curryblokjes-04.jpg)
Meer Japanse gerechten die razendsnel op tafel staan:
- Makkelijk Japans eten: Niratama Donburi (rijstbowl met Japanse omelet)
- Eten met je ogen: Chirashi bowl (gezonde Japanse rijstbowl met vis)
- Een van de lekkerste Japanse sauzen bij kip of zalm: makkelijk en snel Japanse teriyaki saus maken (in nog geen 5 minuten!)