Gezonder koken met weinig moeite: 9 tips
Genieten van goed eten: dat is waar we bij Culy voor staan. Maar dat dat ook best gezond kan, vinden wij ook belangrijk! Zelfs als je niet zoveel zin hebt om je hele routine om te gooien. Graag geven we je daarom 9 tips voor gezonder koken met weinig moeite.
Gezonder koken: 9 tips
1. Plantaardige olie
Bak in plantaardige olie, in plaats van andere vetten. We zijn dol op roomboter, maar af en toe in een klein plensje olijfolie, avocado-olie of raapzaadolie bakken, is een goed idee.
> Erg interessant: Heel veel soorten olie op een rij: wanneer gebruik je welke olie?
2. Pocheren kun je leren
Pocheer of stoom je eten in plaats van het te bakken, grillen of frituren. Zeker groenten en vis kun je ontzettend goed stomen of pocheren, en ook een stukje kip kan ontzettend opknappen als het gepocheerd wordt in kippenbouillon.
3. De vriezer is je vriend
Zorg dat je vriezer vol zit met diepgevroren groenten. Spinazie, doperwtjes, tuinbonen, pompoenblokjes en schijfjes zoete aardappel zijn ontzettend goed in te vriezen. Zo heb je altijd groenten in huis! Hetzelfde geldt voor fruit: vries zelf je favoriete vruchten in of koop bij de supermarkt doosjes gesneden mango, bessen en frambozen. Perfect voor smoothies.
4. Ontbijten is een must
Zorg dat je altijd ontbijt (al is het onderweg!). Deze ontbijtjes kun je perfect van tevoren maken, zodat je ‘s ochtends nét even langer kunt snoozen.
5. Denk aan je proteïnen
Doe eens per week grote boodschappen en haal naast veel groente en fruit ook goede proteïnen in huis, zoals kip, zalm en garnalen.
6. Geroosterde groenten
Rooster een paar keer per week een enorme ovenplaat groenten (bijvoorbeeld paprika’s, courgette, aubergine, pompoen en zoete aardappel) met veel kruiden. Verwerk deze vervolgens in salades, ovenschotels of soepen of neem mee als lunch.
7. Goede pannen
Investeer in goede anti-aanbak pannen zodat je minder vet hoeft te gebruiken om in te bakken.
8. Vul de voorraadkast
Zorg voor een goed gevulde voorraadkast met verschillende soorten (bruine) rijst, quinoa, (volkoren) pasta en andere vullende granen, zoals bulghur, couscous en gerst. En vergeet ook de bonen niet: van kikkererwten tot Cannellini-bonen.
> Handig: 9 ingrediënten die je altijd in je voorraadkast moet hebben
9. Maak er soep van
Verwerk restjes groenten, kruiden en bonen in een lekkere soep of puree, die je in een handomdraai in een blender maakt. Ideaal om mee te nemen naar kantoor.
Nog meer gezonder koken:
- 11 x recepten met veel groenten voor de nodige vitamines
- 4 x inspiratie voor gezonde ovenschotels
- 42 recepten voor een tafel vol gezonde borrelhapjes