Handig: deze gerechten kun je van tevoren koken en invriezen
Ga je een drukke periode tegemoet? Bespaar jezelf wat tijd in de keuken en vul je vriezer alvast met wat lekkere kost. Met deze waslijst aan gerechten om in te vriezen komt dat helemaal goed.
Het ontdooien kun je het beste een dag van tevoren doen. Haal het gewenste gerecht een dag voordat je het wilt gaan eten uit de diepvries en laat het geduldig ontdooien in de koelkast.
Gerechten om in te vriezen
1. Ovenschotels om in te vriezen
Als je ovenschotel eenmaal is ontdooid, kun je hem beste bereiden op dezelfde manier als waarop je de ovenschotel oorspronkelijk hebt gemaakt. In de oven dus, op dezelfde temperatuur en even lang als in het recept waarop je je hebt gebaseerd.
- Kippensoep in de vorm van een ovenschotel
- Ovenschotel van gehaktballen in tomatensaus (meatball bake)
- Ovenschotel met chorizo, aardappel en linzen van Crisp
- Zuid-Afrikaanse ovenschotel met gehakt en een kurkumacustard
- Ovenschotel met zoete aardappel, spinazie en gehakt
- Ovenschotel van prei en aardappel met romescosaus
2. Pastaschotels om in te vriezen
Voor deze pastaschotels geldt hetzelfde principe. Ontdooi ze een dag van tevoren in de koelkast en zet ze in een voorverwarmde oven op dezelfde temperatuur als in het recept. Bij ovenschotels met kaas zou je eventueel nog wat verse kaas kunnen toevoegen voordat de ontdooide portie de oven ingaat.
- Rigatoni Al Forno (makkelijke pasta ovenschotel)
- Vegetarische paddenstoelenlasagne van Ottolenghi
- Lasagne met ricotta, spinazie en worst
- Lasagne van ravioli in een koekenpan (klaar in 10 minuten)
- Pastaschotel uit de oven met wilde zalm
- Mac ‘n cheese met boerenkool
- Jamie Oliver’s mac ‘n cheese met groente
- Snelle mac and cheese met broccoli
- Makkelijke mac ‘n cheese caprese
- Gebakken spaghetti uit de oven met kip en spekreepjes
3. Pastasauzen om in te vriezen
Bij deze pasta’s kun je het best alleen de saus invriezen. Wanneer je de pastasaus ontdooit, hoef je er alleen nog even pasta bij te koken. Wel zo makkelijk!
- De échte ragù alla bolognese
- Pappardelle al ragù met rundvlees
- Pasta met héél veel kleine gehaktballetjes
- Pastaschelpjes met tomatensaus, olijven, kappertjes en broodkruim
- Tagliatelle met tomatenansjovissaus van Pasta Grannies
- Eenvoudige pasta pesto met een winterpesto
- Homemade basilicumpesto in 1 minuut
3. Vleesgerechten om in te vriezen
- Surinaamse bruine bonen met spekjes
- Gehaktballetjes uit de oven (mét tomatensaus)
- Homemade schnitzels
- Ossobuco van Anthony Bourdain
- Quiche met zongedroogde tomaatjes en rauwe ham
- Quiche met bacon en gekaramelliseerde uitjes van Sophie Dahl
4. Rijstgerechten om in te vriezen
Ook hier geldt weer: verwarm de rijst op dezelfde manier als waarop je ‘m oorspronkelijk hebt bereid. Om meer smaak toe te voegen kun je altijd meer smaakmakers uit het recept toevoegen, zoals een beetje bouillon of parmezaan bij risotto.
- Indiase biryani met zoete aardappel en getoaste amandel
- Gele rijst uit de oven met chorizo, tomaatjes en spinazie
- Aardappelrisotto uit de voorraadkast
- Paddenstoelenrisotto met pecorino
5. Soepen om in te vriezen
Bij Culy pimpen we onze soepen graag met toppings voor meer textuur. De soep zelf invriezen kan bijna altijd, maar hou er rekening mee dat je de toppings zoals verse kruiden, nootjes, croutons en roomkazen liever niet mee invriest. Voeg ze liever opnieuw toe na het ontdooien, voor de beste smaak en textuur.
- Gezonde bloemkoolsoep (met een Aziatisch tintje)
- Rode bietensoep met appeltjes, zure room en dille
- Snelle wortelsoep met munt en dukkah
- Kruidige Indiase tomatensoep met kokosmelk
- Oosterse pompoensoep met nootjes
- Marokkaanse soep (harira) met kikkererwten en munt
- Pindasoep met citroengras, chili en taugé
- Turkse rode linzensoep met munt, citroen en pul biber
- Boterige pompoensoep met miso
- Soep met kikkererwten en kastanjes
- Maissoep met kokosmelk en specerijen
6. Snacks om in te vriezen
Zelf (frituur)hapjes maken is vaak een tijdrovend karwei. Onze beste tip is dan ook om meteen een grote lading te maken (doe dit samen met iemand en zet een muziekje op…) en een deel in te vriezen. Je hoeft deze trouwens niet eerst te ontdooien voordat je ze opnieuw gaat frituren of bakken. Hou daarvoor dezelfde temperatuur aan, maar frituur of bak ze iets langer dan een exemplaar dat al ontdooid is.
- Traditionele Indiase samosa’s met groene erwten en aardappel
- Vegan samosa’s met rode biet en walnoot
- Kibbeh (Libanese bitterballen) met gehakt
- Mac ‘n cheese bitterballen met mosterdmayonaise
- Kaaskroketjes met Le Gruyère AOP
- Goddelijke kroketjes met Serrano ham en Manchego
- Vegan gyoza met oesterzwam, pinda’s en chili-olie
- Zelf gyoza (dumplings) maken
- Pierogi (Poolse dumplings met aardappel en kaas)