Gerecht te zoet, te pittig of te zuur? Zo krijg je het beter op smaak
Lekkere, voedzame recepten bedenken met een nuchtere kijk op voeding, koken en gezondheid: laat dat maar over aan de familie Pollan. De Amerikaanse journalist en wetenschapper Michael Pollan werd ermee beroemd: nu is het de beurt aan zijn moeder en zussen. Hun boek Boordevol Groenten is een New York Times-bestseller en staat boordevol recepten en kooktips.
Om te vieren dat Boordevol Groenten nu in Nederland is verschenen, deelt Culy elke week een superhandige kooktip uit het boek met je. Ditmaal vertelt de familie Pollan je hoe je gerechten die te zoet, te pittig of te zuur zijn, beter op smaak kunt krijgen. No worries: de boel valt te redden!
“Soms zijn het de kleine dingetjes die het verschil maken tussen een geweldig gerecht en een matig gerecht”
Tips voor gerechten met een betere smaak
De familie Pollan: “We hebben het allemaal meegemaakt. Je hebt een grote pan soep op het fornuis staan. Je proeft en weet dat er iets ontbreekt. Hij is goed, maar niet geweldig. Moet er meer zout bij? Een scheutje azijn? Of moet je helemaal opnieuw beginnen?
Geen paniek: er zijn talloze beproefde oplossingen. Na veel successen en tegenvallers in de keuken hebben we een lijst met strategie.n samengesteld waarmee je de smaak van een gerecht naar een hoger niveau kunt tillen. Soms zijn het de kleine dingetjes die het verschil maken tussen een geweldig gerecht en een matig gerecht.
Als je vooral plantaardige recepten maakt, is het uitermate belangrijk om de juiste smaakbalans te vinden. Er zijn vijf basale, universele smaken die we met onze smaakpapillen ervaren: zoet, zout, zuur, bitter en umami (aards/vlezig). De beste manier om ervoor te zorgen dat je gerecht de juiste balans heeft, is om tijdens het koken te proeven en bij te sturen. Hieronder staan een paar handige tips om die balans in een willekeurig recept te krijgen:”
Is je gerecht te zoet? Dit kun je toevoegen:
- Zuur: citrus, witte wijn of azijn
- Pittigheid: chilivlokken, chilisaus of cayennepeper
- Zout: sojasaus, tamari (Japanse, glutenvrije sojasaus) of zout
Is je gerecht te pittig? Dit kun je toevoegen:
- Zuivel/zuivelvrij: een lepel zure room, yoghurt of kokosmelk
- Zuur: sap van een citroen of limoen of azijn
- Zoetmiddel: rietsuiker, honing of agavesiroop
Is je gerecht te zuur? Dit kun je toevoegen:
- Zoetmiddel: wortels aan een tomatensaus, rietsuiker, honing of agavesiroop
- Zout: sojasaus, tamari (Japanse, glutenvrije sojasaus) of zout
Boordevol groenten van de familie Pollan (Kosmos Uitgevers) is nú te koop voor € 29,99.
Meer kooktips:
- Soep te zout? Geen probleem, wij geven je 5 tips
- Harissa te pittig, rozenwater te sterk? Rozenharissa is dé smaakmaker die je nodig hebt
- Fijne kooktip: groenten marineren voor meer smaak