Dit is de allerbeste manier om aardappelen te bewaren
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2021%2F09%2Fpexels-polina-tankilevitch-4110462-rotated.jpg)
Aardappels zijn een onmisbaar ingrediënt in de keuken, maar het bewaren ervan kan soms lastig zijn. Want of je nou geschilde aardappelen, ongeschilde exemplaren of zelfs gekookte aardappelen wil bewaren: hoe voorkom je dat ze gaan schimmelen, uitlopen of rimpelig worden? Hier ontdek je de allerbeste manier om aardappelen te bewaren, zodat ze zo lang mogelijk vers blijven.
De allerbeste manier om aardappels te bewaren
Aardappelen blijven het langst goed als je ze op de juiste plek bewaart: koel, donker en goed geventileerd. De ideale temperatuur ligt tussen de 4 en 10 graden Celsius. Een kelder, voorraadkast of donkere kast is perfect. Bewaar ze in een papieren zak, een mand of een open bak, zodat er voldoende lucht bij kan.
Wat je absoluut niet moet doen, is aardappelen in de koelkast bewaren. Door de kou wordt zetmeel omgezet in suiker, waardoor de smaak verandert en de textuur kan verslechteren. Ook produceren ze hierdoor meer acrylamide bij het bakken, een stof die bij hoge inname zelfs schadelijk kan zijn.
Hoe voorkom je beschimmelde of uitlopende aardappels?
Wat is nou de allerbeste manier om aardappels te bewaren? Om te voorkomen dat je aardappelen beschimmelen of uitlopen, houd je rekening met deze tips:
- Bewaar ze apart van uien. Hoewel ze vaak samen in de voorraadkast liggen, zorgen uien ervoor dat aardappels sneller bederven. Dit komt doordat uien ethyleengas afgeven, een natuurlijk rijpingshormoon dat ervoor zorgt dat aardappelen sneller ontkiemen en zacht worden. Bovendien trekken uien en aardappelen vocht aan, wat het risico op schimmel en bederf verhoogt.
- Controleer ze regelmatig. Een rotte aardappel kan de rest sneller aantasten.
- Laat ze ademen. Gebruik geen plastic zakken, maar liever een mand of jutezak.
- Voeg een appel toe. Dit kan helpen om uitlopers te vertragen door de afgifte van ethyleengas.
Wil je weten of aardappelen met uitlopers nog eetbaar zijn? Lees dan dit artikel over aardappelen met uitlopers.
Gekookte aardappelen bewaren
Gekookte aardappelen kunnen tot 3 dagen in de koelkast bewaard worden. Laat ze eerst volledig afkoelen en bewaar ze in een afgesloten bakje. Zo voorkom je dat ze uitdrogen of nare geuren opnemen. Wil je ze langer bewaren? Vries ze dan in. In de vriezer blijven ze tot 3 maanden goed, al kan de structuur wat veranderen.
Geschilde aardappelen bewaren
Heb je aardappels alvast geschild, maar gebruik je ze niet meteen? Geschilde aardappelen kun je het beste bewaren in een kom met koud water in de koelkast. Dit voorkomt dat ze bruin worden. Zorg er wel voor dat je ze binnen 24 uur gebruikt, anders verliezen ze hun stevigheid.
Op zoek naar recepten met aardappel?
- Vichyssoise (romige aardappel-preisoep) met chips en ‘kaviaar’
- 12x de lekkerste aardappelrecepten (van simpel tot wow)
- Spannende auberginecurry met aardappel die je in 30 minuten klaar hebt