Freya Zuidervaart
Freya Zuidervaart Kooktips 11 jul 2021
Leestijd: 2 minuten

Het geheim voor de allerlekkerste en meest krokante granola

Granola is de moderne muesli die we dagelijks graag verorberen tijdens het ontbijt met een lekkere ontbijtbowl, ontbijtijsje (!) of tussendoor als granolabar. Meer en meer zie je foto’s langskomen van vers afgebakken, krokante granola’s die bij die leuke influencer uit de oven komt. Wil het bij jou thuis helemaal niet zo krokant lukken?

Culy geeft het geheim prijs voor krokante granola, van professionele granolabakkers. Let goed op.

Verschil muesli of granola

Hoewel muesli een beetje ouderwets kan klinken, is ze eigenlijk de paar jaar oudere zus van granola. Ze lijken namelijk verschrikkelijk veel op elkaar. Granola en muesli worden allebei gemaakt van een mix van noten, pitten, zaden of granen waaraan gedroogd fruit, stukjes chocolade, kokos of andere smaakmakers zijn toegevoegd.

Het grote verschil is dat granola wel geroosterd is en muesli niet. Daarnaast is muesli ongezoet en granola wel, vaak in de vorm van stroop, honing of siroop. Maar let op: in de winkel is deze regel niet meer de standaard. In deze productcategorie in de supermarkt staan er veel teksten op de verpakking die verwarrend kunnen zijn, dus check altijd even de ingrediënten, dat weet je het zeker. OF, maak het zelf, dan weet je zeker wat je aan het eten bent!

Culy Homemade: makkelijke hartige granola (uit de koekenpan!)

Hartige granola
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Het geheim voor krokante granola

Dé kleine toevoeging die maakt dat jouw eigengemaakte granola die lekkere crunch gaat krijgen is (tromgeroffel)… opgeklopt eiwit.

Verwarm de oven voor op 200 graden. Mix alle ingrediënten voor jouw favo granola goed door elkaar op een bakplaat. Voor inspiratie: Jamie Oliver heeft een te gekke, pittige variant met kokos. Yum.

Klop de eiwitten op totdat ze stijf zijn, het is in dit geval geen ramp als ze niet superstijf zijn. Schep ze door de granola en bak af in de oven. Roer om de 10 minuten alles om en haal uit de oven als hij lichtbruin is. Zet op het aanrecht om af te koelen. Zodra de granola koud is zal je merken dat hij supercrispy is. Enjoy!

Tip: voor een extra kick in de granola, meng een smaakmaker door het eiwit zoals ras el hanout, een vleugje chilipoeder, kaneel of vanille.

Granola met tahin en kardemom
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Zin gekregen in granola?

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.