Waarom je vooraf geen peper over je barbecuevlees moet strooien
Het zonnetje schijnt dus hup, die buitenkeuken in! Of je nu staat te glunderen achter een Big Green Egg of geniet van de wegwerpbarbecuecuisine. Goed omgaan met je barbecuevlees zorgt voor een heerlijke smaak achteraf. Wie goed doet, goed ontmoet zullen we maar zeggen. Maar wist je dat wanneer jij het met je grootste pepermolen laat regenen boven rauw barbecuevlees, dat eigenlijk helemaal niet zorgt voor culinaire zonneschijn?
Wel zout, geen peper?
De kans is groot dat je, voordat je een stuk vlees gaat bereiden, automatisch je peper en zoutstel uit de kastjes trekt. Vlees moet nou eenmaal goed op smaak komen voor je het in de vlammen gooit, toch? Tip: gun jouw pepermolen een wat latere start en laat hem pas ná het grillen zijn werk doen.
Wat blijkt namelijk: als je het barbecuevlees vóór het grillen voorziet van een royale zout en peper laag, verbrandt de peper door de directe hitte. Jouw perfect voorbereide stuk vlees waar je zo naar uitkijkt, kan dan mogelijk een bittere smaak krijgen. En daar zit niemand op te wachten.
Smaken verschillen
We moeten eerlijk zeggen: er gaan eeuwenoude theorieën over waarom je wel of geen peper zou mogen toevoegen aan het – nog rauwe – barbecuevlees. De een zegt “doen,” de ander “haal het niet in je hoofd.”
Er is geen goed of fout, maar wel een waarschuwing. Die krijg je bij deze van ons, zodat het qua bittere smaak in ieder geval níét stuk kan lopen. Moet je de rest zelf nog even doen, maar met onderstaande extra tips ben jij al een stuk dichter in de buurt van een perfecte medium steak.