Zelf gedroogd Srirachapoeder maken doe je zo
Sriracha-lover? Dat treft: wij ook. Daarom tippen we je met veel liefde een makkelijk hack waarmee je thuis gedroogd Srirachapoeder maakt. Say what?
Plakje Sriracha op je burger? Plakjes hot sauce zijn de nieuwe trend
Wat is gedroogd Srirachapoeder?
De naam zegt het zelf: voor gedroogd Srirachapoeder wordt Sriracha getransformeerd tot intense en heerlijke droge flakes die je naar hartelust kunt toevoegen aan gerechten. Het poeder is makkelijk te doseren, wat het in sommige gevallen nét even wat handiger maakt dan die knijpfles met hot sauce.
Zo’n poeder zou je kant- en klaar kunnen kopen, maar blijkt lastig te vinden te zijn en aan de prijzige kant. Alleen via Amazon kom je ‘t nog wel eens tegen, maar momenteel zijn ook daar alle srirachapoeders out of stock. Kortom: maak het gewoon lekker zelf, veel makkelijker.
Zo maak je gedroogd Srirachapoeder
En met makkelijk, bedoelen we ook écht belachelijk makkelijk. Het enige wat je nodig hebt, is je favoriete flesje Sriracha, een oven en een bakmatje van siliconen. De instructies gaan als volgt:
- Verwarm je oven voor op 75 graden.
- Spreid een dunne laag Sriracha uit over een met je siliconen bakmatje beklede bakplaat.
- Bak de Sriracha in ongeveer 1 uur tot deze volledig is uitgedroogd.
Let op: hou dit wel even in de gaten, je wil niet dat de Sriracha te bruin kleurt. Hiervan gaat het gedroogde Srirachapoeder bitter smaken.
En daarna?
- Trek de gebakken Sriracha voorzichtig los van het bakmatje. Dit hoort vlot te gaan.
- Stamp de stukken uitgedroogde Sriracha nu fijn, bijvoorbeeld in een vijzel (of in een afgesloten plastic zakje waar je op mept).
Tadaaaa: homemade gedroogd Sriracha poeder. We zeiden toch al dat het makkelijk was? Goed om te weten: het poeder blijft in een afgesloten bakje of weckpot ongeveer twee à drie maanden goed.
Goed en wel, maar wat kunnen we ermee?
Een betere vraag hier is misschien: wat kun je er níét mee? Sprenkel wat Srirachapoeder over je avocadotoast, op taco’s, op je roereitje, als topping bij ramen, in je Thaise curry of door de mayo.
Ook leuk: pimp je gedroogde Srirachapoeder nog een beetje met andere specerijen als bruine suiker, peper, zout of knoflookpoeder. Je zou er ook stukjes fijn geraspte limoenschil door kunnen roeren, of gerookt paprika (voor een rokerig aroma). Experimenteer gerust en maak je eigen kruidenmix – beter wordt het niet.