5 veelvoorkomende fouten bij het maken van aardappelpuree (die jij gaat voorkomen)
Nu de R in de maand zit (alweer een tijdje, maar we zijn nog in ontkenning), worden hutspot en stamppot boerenkool ons go-to vullende comfortfood. Lees: alles met aardappelpuree. Die lijkt makkelijk te maken, maar er kan stiekem toch nog flink wat misgaan. Gelukkig ga jij deze veelvoorkomende fouten bij het maken van aardappelpuree níet meer maken.
Bedank ons later maar (als je geen stamppot meer in je mond hebt).
De meest voorkomende fouten bij het maken van aardappelpuree
Geen zout in het water doen
Weet je nog dat we schreven dat je pastawater zo zout als de zee moet zijn? Dat geldt eigenlijk net zo goed voor aardappelen. Aardappelen nemen het kookwater namelijk op. Lees: als je het water op smaak brengt, breng je de aardappel automatisch ook op smaak.
Dat scheelt je toch flink wat smaakmakers na het stampen.
Je aardappelen in kokend water leggen
Als je hele aardappelen kookt, is het – uiteraard – belangrijk dat de binnenkant even gaar wordt als de buitenkant. En dat bereik je gemakkelijker als je ze in koud water legt en dat aan de kook brengt, dan wanneer je ze toevoegt aan water dat al kookt. In dat laatste geval krijg je een veel te gare buitenkant, terwijl van de binnenkant nauwelijks puree te maken is.
Denk maar zo: als jij in een heet bad stapt, schrikt je huid ook nogal van het grote verschil met je koude lichaam.
Dit zijn de meest voorkomende fouten met de airfryer (die jij niet gaat maken!)
‘Stampen’ met een elektrische mixer
Kijk, het ding is: er is een reden waarom mensen nog aardappels stampen met zo’n ouderwetse stamper. Da’s niet omdat ze dat leuk vinden (want dan was er allang een uitvinding voor) maar omdat er simpelweg geen alternatief is. Want wie weleens aardappelpuree heeft gemaakt met een elektrische (staaf)mixer, weet dat je dan een soort behanglijm krijgt als resultaat.
Dat komt omdat een mixer alle vezels in de aardappels breekt; vezels die nodig zijn voor een perfecte combinatie tussen zacht en kruimig. Wil. Je. Niet.
Koude melk gebruiken in je aardappelpuree
Het toevoegen van melk zorgt niet alleen voor een fijnere textuur van je aardappelstamppot, maar ook voor een mildere smaak. Het is natuurlijk het makkelijkst om melk zo uit de koelkast in de pan te gooien, maar dat zouden we je toch afraden.
Als je koude melk gebruikt, stort je puree namelijk in. Bovendien wordt het dan gewoon minder goed opgenomen. Verwarm je melk dus altijd kort voordat je ‘m toevoegt – ook als het niet de moeite waard lijkt voor dat kleine beetje.
Te lang wachten met serveren
Aardappelpuree is heerlijk als de damp ervanaf komt, maar wordt daarna ook erg snel koud. Die temperatuur maakt het niet alleen minder lekker, maar beïnvloedt ook de structuur: die wordt dikker en minder romig.
Serveer de aardappelpuree of stamppot dus asap. Da’s anders dan met bijvoorbeeld rijst, die juist eerst even moet ‘gaarstomen’ na het koken.
Aardappelpuree maken: hoe het dan wel moet
Wil je een fluweelzachte aardappelpuree maken? Kook de aardappels gaar, giet ze af en stoom kort droog op hoog vuur. Stamp ze vervolgens fijn met een pureestamper of -pers en breng op smaak met warme melk, roomboter, zout en peper. Tadaa!