Eten opwarmen in de magnetron: zo doe je dat (en zo niet)
De magnetron: onthaalden we we ‘m in de jaren ’70 met open armen, tegenwoordig is ‘ie steeds minder terug te vinden in de Nederlandse keuken. Maar wat kan ‘ie handig zijn. Mits goed gebruikt. Wij leggen je daarom uit hoe je je eten gelijkmatig kan opwarmen in de magnetron. Heet bord + koud eten? Dat is vanaf nu verleden tijd.
Spoiler alert: hoe je je eten positioneert op je bord, is doorslaggevend voor een succesvolle opwarming.
Eten opwarmen in de magnetron
Het antwoord vonden we bij onze collega’s van The Kitchn. Want het klinkt allemaal zo makkelijk, het vergt toch even wat aandachtspunten. Zeg nou eerlijk: niets is irritanter dan hongerig je dampende – en veel te warme – bord uit de magnetron te halen om er vervolgens achter te komen dat je gerecht níét warm is.
De verkeerde manier
Laten we beginnen met vertellen hoe het dus níet moet. Een beetje voorspelbaar, maar toch heb jij het waarschijnlijk ook eerder gedaan (geef je honger de schuld). Je schept je eten in een hoge berg op het midden van je bord. Resultaat: een té hete buitenkant verhult de ijzingwekkend koude binnenkant. De microgolven van de magnetron hebben dan simpelweg niet genoeg capaciteit om door allerlei lagen binnen te dringen.
Zo warm je je eten wel op
Altijd al een kerstkrans willen maken? Dan hebben we goed nieuws: voor een perfecte en gelijkmatige opwarming in de magnetron kun je het eten het beste in een krans op je bord draperen. Uiteraard is de tijd en stand nog steeds belangrijk, maar wanneer je die onder de knie hebt, hoge bergen vermijdt, en de krans een zo groot mogelijk oppervlak laat beslaan, geldt: nooit meer koud eten uit de magnetron.
Extra tip
Verwarm je eten in verschillende groottes? Leg dan de grotere stukken meer aan de buitenkant en de kleine naar het midden. Benieuwd naar meer potentiële opwarm fouten? Zo zorg je dat je eten niet uitdroogt en hier nog een rijtje met de meest gemaakte fouten.