Culy’s ultieme gids om eieren te bereiden voor Pasen (van pocheren tot koken)
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F04%2Feieren-koken-en-bakken.jpeg)
Roerei, gepocheerd ei, of een perfect zachtgekookt ei koken. Er zijn zo veel verschillende ei-recepten: de een ontzettend makkelijk, de ander een stuk ingewikkelder. En hoe kun je nu het perfecte ei bakken? Culy zet ze allemaal op een rijtje, met de beste tips & trucs.
Alle soorten eierbereidingen op een rij
Er zijn weinig dingen zo veelzijdig als eieren. Van een simpel ei bakken tot het perfecte gepocheerde ei koken, de mogelijkheden zijn eindeloos.
Gekookte eieren
Eieren koken is een van de meest universele en gemakkelijke manieren om je eitjes te bereiden. Het fijne aan gekookte eieren is dan ook vooral dat ze lekker veelzijdig zijn. Zo kun je ze gebruiken in salades, Japanse ramen, maar ook gewoon simpel tijdens de lunch natuurlijk. Ook kan dit eigenlijk niet misgaan. Het enige ‘lastige’ dingetje bij gekookte eieren: hoelang kook je het ei voor de perfecte binnenkant? Want de ene keer is ie te zacht, en daarna is het ei weer te hard.
Daar hebben we een paar basisregels voor:
- Prik een klein gaatje aan de bovenkant van het ei met een eierprikker. Zo barst het ei niet open
- Verse eieren moeten een minuut langer koken. Ook eieren uit de koelkast hebben een extra minuutje nodig
- Leg de eieren in kokend water. Niet in lauwwarm water dat nog verder moet koken dus
- Gooi zout in het water. Dit zorgt ervoor dat het ei bij elkaar blijft, mocht het alsnog breken
- Leg ze meteen in een ijsbakje. Dit zorgt ervoor dat de binnenkant niet verder kan doorgaren
Roerei maken
Scrambled eggs oftewel roerei: het ei-gerecht dat wereldwijd het meest wordt gemaakt. En toch, iedereen maakt ze nét wat anders. Ook op Culy staan verschillende recepten. Zo heb je de Gordan Ramsay-methode, kun je het ei vouwen, of wel of geen melk toevoegen. Voor deze gids houden we Culy’s favoriete manier aan.
We hebben een paar tips voor het allerbeste roerei:
- Kluts de eieren vlak voor ze de pan in gaan alvast in een kom
- Zout het eimengsel van tevoren al, en niet pas als het in de pan ligt
- Gebruik een goede antiaanbakpan, mét een klein klontje boter
- Een siliconen spatel is noodzakelijk voor het beste effect
- Zodra het ei voor 80% klaar is, haal je de pan van het vuur. Blijf wel nog doorroeren, het ei zal nog een beetje doorbakken.
Gepocheerd ei
Het perfecte eitje voor de brunch, op een heerlijke avocadotoast of zelfs op een frisse salade: een gepocheerd ei maakt alles beter. En hoewel professionele chefs dit zonder val en stoot lijken te doen, kan het toch nog een behoorlijke struggle zijn voor de thuiskoks. Want geloof ons, het heeft ook even geduurd voordat wij dit helemaal onder de knie hadden.
Er zijn een aantal verschillende manieren en kooktips voor het beste gepocheerde eitje:
- Neem verse eieren, dan is het eiwit steviger.
- Laat het water niet te hard koken, het moet zacht pruttelen: net tegen de kook aan dus.
- Hoewel meningen hierover zijn verdeeld, zou het kunnen helpen om een scheutje azijn aan het water toe te voegen.
- De perfecte kooktijd is 3 minuten.
- Één slimme manier om je eitje te pocheren, is door het gebruik van een zeefje. Leg het ei in de zeef, en laat dit in de pan zakken. Beweeg het zeefje een beetje, of gebruik een lepeltje om het eiwit om de dooier te ‘vouwen’.
- Een andere tip is om het eitje in vershoudfolie te knopen. Leg het eitje met vershoudfolie in de pan, en knip na het koken de folie open. Et voilà, een snel gepocheerd ei.
- De Amerikaanse chef-kok Adrienne Cheatham pocheert meerdere eieren tegelijkertijd. Ze breekt de eieren boven een grote kom of schaal gevuld met gelijke delen water en azijn. Dit laat je zo’n 10 minuten staan, totdat er een wit randje om het eiwit ontstaat. Daarna schep je de eieren een voor een in de pan.
Omelet maken
Als stevig ontbijt, goede lunch of makkelijk avondeten: de omelet kan het allemaal. Dit is het ultieme ei voor mensen die niet kunnen kiezen wat ze willen eten. Gooi er een restje groenten in, kaas, verse kruiden, of gewoon alles tegelijk. We don’t judge. Daarnaast is een omelet of ei bakken helemaal niet moeilijk, maar voor het beste resultaat hebben we uiteraard wat tips.
Zo lukt je omelet altijd:
- Bak ‘m het liefst in een brandschone antiaanbakpan.
- Gebruik weer verse eieren op kamertemperatuur.
- Wees niet te zuinig met de boter; laat een flinke klont smelten in de pan, voordat het ei-mengsel erin gaat.
- Bak de gekozen groenten eerst even aan in een pan, haal ze er daarna weer uit, zodat je ze later aan je omelet kunt toevoegen.
- Nadat je het ei-mengsel van tevoren hebt opgeklopt, gooi je dit in de pan, terwijl je draaiende bewegingen maakt met de pan. Let alleen wel op dat je op tijd stopt, zodat het geen roerei wordt.
- Strooi de al aangebakken groenten nu over het ei heen, het liefst op één helft. Dit maakt het oprollen een stukje gemakkelijker.
- Om het ei op te rollen, kun je de pan schuin houden, zodat het ei een stukje over de rand heen glijdt, dan kun je met een spatel deze rand over de rest van het ei vouwen.
Spiegelei bakken
Iedereen kan een ei bakken zeggen ze, maar toch gaat het bij de beste ook weleens mis. Daarom hebben we een aantal tips, waardoor succes gegarandeerd is!
- De pan moet op medium temperatuur, en niet hoger. Zo blijft de dooier zacht en het eiwit gaar.
- Voeg een scheutje water toe aan de pan, zodra het ei aan het spetteren is. Zet hier de deksel op, en laat even sudderen
- Een kleine lifehack: voeg de eidooier pas later toe. Dit doe je door het ei eerst in een bakje te breken en het eiwit van het eigeel te scheiden. Zorg dan dat het eigeel heel blijft, en voeg deze pas later toe.
Gevulde eieren maken
Gevulde eieren zijn dé ultieme snack voor op een feestje, een borrel of als voorgerecht. Ze zijn eenvoudig te maken, maar met de juiste ingrediënten en een paar slimme trucjes kun je ze naar een hoger niveau tillen. Iets wat we bij Culy natuurlijk maar al te graag doen.
Voor degene die nog nooit een gevuld eitje heeft gegeten: gevulde eieren zijn gekookte en gehalveerde eieren, waarvan het eigeel eruit is gehaald. Ze worden gevuld met een romige substantie gemaakt van het eigeel, mayonaise, kruiden en andere smaakmakers.
Het is natuurlijk vrij simpel om te bereiden, maar met deze tips kunnen ze gegarandeerd niet mislukken:
- Kook de eieren 8-9 minuten, zo hebben ze de perfecte ‘stevigheid’.
- Prak het gekookte dooiers niet alleen met een vork, maar gebruik een staafmixer of keukenmachine. Zo wordt de vulling extra romig.
- Gebruik een spuitzak om de vulling netjes en gelijkmatig te verdelen.
- Gevulde eieren kun je ontzettend makkelijk een persoonlijke touch geven, door een bepaalde smaak(combinatie) toe te voegen. Zo voegen wij bijvoorbeeld graag nog wat zalm en mosterdzaad toe.
Gevulde eieren met zalm, mierikswortel en ingelegd mosterdzaad
Shakshuka maken
Shakshuka is een hartig, kruidig gerecht uit de Noord-Afrikaanse keuken, dat bestaat uit gepocheerde eieren in een pittige tomatensaus met bijvoorbeeld ui, paprika, knoflook en kruiden zoals komijn en paprika. Het gerecht wordt vaak geserveerd met brood om de saus mee op te dippen. Het is net weer iets anders, maar we vonden het lekker én relevant genoeg om toch nog in deze ultieme ‘ei-bakken-en-koken’ gids te zetten.
Nog wat kleine tips om je shakshuka nog onvergetelijker te maken:
- Voeg wat feta of andere soorten kaas toe voor die extra smaaklaag.
- Gebruik een (zelfgemaakt) zuurdesembrood om in de shakshuka te dippen.
Eiersalade
Ja, een lekkere eiersalade kan natuurlijk niet missen in dit rijtje. Het is een klassieke favoriet voor op de boterham, als bijgerecht of bij een borrelplank, en bovenal makkelijk te maken met hardgekookte eieren die je grof hakt en mengt met mayonaise, mosterd, en eventueel wat yoghurt voor een frisse smaak.
Een eiersalade maken is geen hoge wiskunde, maar kan natuurlijk altijd nog geperfectioneerd worden:
- Kook de eieren niet te lang, met ongeveer 8 minuten zijn ze perfect.
- Zorg ervoor dat je de eieren meteen goed laat schrikken, het liefst in een ijsbadje.
- Voeg er nog een extra twist aan toe. Onze favoriet op de redactie is zonder twijfel een eiersalade met zalmeitjes!
Meer handige tips en tricks:
- Van cup naar gram: het ultieme overzicht om erbij te pakken tijdens het koken of bakken
- Zelf bouillon maken: hoe doe je dat? Dé tips & tricks
- Dit is alles wat je moet weten voor je begint met koken: 8x voedselveiligsheidstips die iedereen moet kennen