Courgettebloemen kopen: waar vind je ze en wat maak je ermee?
Veel Nederlanders kennen de courgettebloem niet of hebben geen idee wat ze ermee kunnen doen. Zonde, want de bloem is een smaakvolle lekkernij. Wij vertellen je waar je courgettebloemen kunt kopen en hoe je ze moet bereiden!
Courgettebloemen komen in een mannelijke en vrouwelijke variant. Het verschil? De vrouwelijke bloem zit vast aan een mini-courgette, de mannelijke courgettebloem niet (maar aan een dun steeltje). De mannelijke courgettebloem wordt iets groter en kan je daardoor het beste gebruiken.
Courgettebloemen kopen: waar moet je zijn
Courgettebloemen zijn lang niet zo goed verkrijgbaar als hun ‘grote broer’ de courgette. Helaas, want het is een fijne lekkernij. Om courgettebloemen te kopen, kan je het beste terecht op de boerenmarkt of bij de beter groenteboer.
Andere tips: word goede vrienden met een tuinder bij wie je de courgettebloemen kunt kopen of kweek ze in je eigen moestuin. Courgettebloemen zijn te verkrijgen van ongeveer het einde van de lente tot en met de zomer.
Woon je in België? Lucky you, de kans is iets groter dat je de courgettebloemen in de supermarkt kan kopen. Ook vind je ze op de zaterdagmarkt in Antwerpen.
Courgettebloemen eten: wat kan je ermee
Niet veel mensen weten dat je de courgettebloemen ook kunt eten. Maar gelukkig kan dat wel, want het is heerlijk smaakvol! Je kan courgettebloemen rauw eten (bijvoorbeeld in een zomerse salade), maar je kan ze ook bereiden.
Je kunt courgettebloemen frituren, bakken en klaarmaken in de oven. Voordat je de bloemen bereidt, moet je ze even ontzien van stof, viezigheid en eventuele beestjes. Ons advies: was ze niet, maar maak ze schoon met een vochtig keukenpapiertje. Haal ook de stampers en meeldraden eruit. Nu kan je de courgettebloemen bereiden.
Gefrituurde courgettebloemen
Courgettebloemen frituren is misschien wel onze favoriete bereidingswijze. Traditioneel gezien werden ze vroeger alleen gefrituurd. Tegenwoordig zijn er ook veel recepten waar je de courgettebloemen eerst vult.
Aan de slag met courgettebloemen? Gevulde en gefrituurde courgettebloemen maken
Om de courgettebloemen te frituren, maak je eerst een beslag van bloem, bier (of bruiswater of volle melk) en wat zout. Je haalt de bloemen door het beslag en frituurt ze daarna knapperig in de frituurpan. Bak ze goudbruin en laat ze even uitlekken op een keukenpapiertje.
Courgettebloemen bakken
Naast dat je courgettebloemen kan frituren, kan je ze ook bakken. Hiervoor doe je een flinke scheut olijfolie in een koekenpan. Ook nu maak je eerst een beslag waar je de courgettebloemen in doopt alvorens je ze bakt in de pan. Doe dit allemaal heel voorzichtig. Bak beide kanten totdat ze mooi goudbruin zijn.
Courgettebloemen uit de oven
Je kan courgettebloemen ook in de oven bereiden. Je hoeft dan geen beslag te maken, maar bakt de bloemen na het vullen in de oven. Doe er wat gesmolten boter of olijfolie overheen en bak ze voor ongeveer vijftien minuten op 175 graden.
Gevulde courgettebloemen
Voordat je de courgettebloemen bereidt, kan je ze ook vullen. Met een lekkere vulling van bijvoorbeeld geitenkaas, ricotta of mozzarella heb je al snel een bijzonder gerecht.
Courgettebloemen bewaren
Helaas kan je courgettebloemen niet lang bewaren. De bloemen worden na het oogsten snel bruin en slap en we raden je aan om ze dus direct te bereiden. Wil je de bloemen toch bewaren? Pak ze dan in een keukenpapiertje in en stop ze in een plastic tas in de koelkast. Je kunt de courgettebloemen dan tot twee dagen bewaren.
Geïnspireerd geraakt? Ga eens aan de slag met dit heerlijke recept voor gevulde en gebakken courgettebloemen. Een feestje op je bord! En ga je binnenkort toevallig naar Italië? In Lazio is de courgettebloem een echte specialiteit.