Waarom je te allen tijde citrusschillen moet bewaren in de vriezer
Heb je ooit citrusschillen weggegooid na het uitpersen van een sinaasappel of citroen? Zonde! Door citrusschillen in de vriezer te bewaren, kun je hun smaak eenvoudig behouden en gebruiken op momenten dat je net dat extra vleugje frisheid nodig hebt. Culy geeft slimme tips om bevroren citrusschillen optimaal te benutten.
Bewaren is simpel
Heb je de schil niet direct nodig? Gebruik een dunschiller (dit vinden wij trouwens de beste dunschiller) om de gekleurde laag van de schil voorzichtig te verwijderen (vermijd het bittere witte gedeelte). Verzamel de schillen in een luchtdicht bakje en stop ze in de vriezer. Handig: ze plakken niet aan elkaar, waardoor je gemakkelijk een losse schil kunt pakken wanneer je die nodig hebt.
Maar waar kun je de schillen allemaal voor gebruiken?
Geef een boost aan je gerechten
Een eenvoudige pastasaus of soep kun je naar een hoger niveau tillen door een vleugje citrus. Hak bijvoorbeeld bevroren schillen fijn en voeg ze toe aan een tomatensaus met kruiden als harissa of oregano.
Maak ook eens een klassieke gremolata: een mengsel van fijngesneden peterselie, citroenschil en knoflook. Strooi dit over gegrild vlees of groenten voor een frisse, aromatische topping. Of combineer citrusschil met geroosterde broodkruimels en chilivlokken voor een krokante finishing touch op geroosterde groenten.
Culy Basics: gremolata maken met gegrilde artisjokken (lekker bij pasta!)
Breng je drankjes op smaak
Voor de liefhebbers van bruisend water: voeg een paar bevroren schillen toe aan je glas of fles. De oliën uit de schillen geven je bruiswater een natuurlijke citrussmaak. Experimenteer met combinaties, zoals grapefruit en limoen of verschillende soorten sinaasappel.
Ook cocktails kunnen profiteren van bevroren schillen. Hoewel je de oliën niet kunt uitknijpen zoals bij een verse schil, geven ze alsnog een heerlijke geur en smaak aan je drankje terwijl ze langzaam ontdooien.
Culy Homemade: ultieme mocktail met mandarijn, steranijs en citroengras voor kerst
Een zoete twist
Citrusschillen zijn niet alleen voor hartige gerechten; ze werken ook fantastisch in desserts. Voeg fijngehakte schil toe aan cakebeslag of muffinmix voor een subtiele citruskick. Of maak gekonfijte citrusschillen door ze te koken in suikerstroop (tip: dip je gekonfijte sinaasappelschillen voor de helft in gesmolten chocolade! Eet direct of laat hard worden). Deze snoepachtige lekkernijen zijn perfect als garnering voor taarten of als zoete snack.
Culy Homemade: lemon posset (een toetje van citroen gevuld met room)
Wat nog meer?
Heb je een rijstkoker? Voeg een hele schil toe aan de rijst voor een subtiel citrusaroma. Of meng wat fijngehakte schil door je salade dressing voor extra diepte in smaak. Zelfs croutons krijgen een upgrade met een vleugje citroenschil gemengd met Parmezaanse kaas.
Citrusschillen zitten boordevol smaakvolle oliën die hun aroma lang behouden, zelfs in de vriezer. Door slim gebruik te maken van deze natuurlijke smaakmakers kun je je gerechten, drankjes en desserts een opkikker geven – en dat zonder extra kosten.
Meer kooktips?
- Slimme manier om citrus uit te persen: tussen een keukentang
- Tip van topchefs: koken met eetbare bloemen om gerechten éxtra indrukwekkend te maken
- Koken met sugar snaps: tips, tricks en de lekkerste recepten