Dit is dé truc voor de sappigste hamburgers
We zijn op de Culy redactie dol op handige foefjes voor in de keuken. Zéker als ze ons eten nog lekkerder maken. Toen we erachter kwamen dat boter raspen je hamburgers van kip- of kalkoengehakt extra sappig kan maken, konden we niet anders dan deze keukenhack met je delen.
Want ie-der-een is dol op juicy burgers!
Hamburgers van kippengehakt
Nu we met z’n allen onze inname van runder- of varkensgehakt proberen te minderen, zijn kip- en kalkoengehakt populairder dan ooit. Het is goedkoper dan rund of varken, makkelijk te gebruiken én door de flauwe smaak kun je ‘t erg lekker zelf op smaak brengen. Toch is er een probleempje met burgers van kippengehakt: ze vallen vaak te droog uit. Kippengehakt is namelijk een stuk minder vet dan ‘gewoon’ vlees en daar zit ‘t hem in.
Boter raspen voor betere hamburgers
Maar zeg vaarwel tegen droge burgers van kippengehakt! Want wij vonden dé truc. Veel recepten adviseerden ons de afgelopen jaren om vochtige groentes door de burgers te raspen zoals courgette of paprika. Ook doet een lepel mosterd, mayo of een andere saus vaak al wonderen. Maar toch blijven de burgers vaak ietwat te droog én vallen ze vrij snel uit elkaar. Zeker als je ze als ‘kliekje’ wil opbakken.
Dat is nu verleden tijd. De truc voor betere hamburgers van kippengehakt is: boter! En wij houden van boter, maar ‘t door onze kipburgers kneden? Dat was toch nog nooit in ons opgekomen.
Zo doe je dat
Hoe ga je dan te werk? Maak allereerst je mengsel van kippengehakt. Voeg er de kruiden en specerijen aan toe die je in je hoofd hebt en pak als laatste stap de roomboter én een rasp erbij. Nu ga je koude boter door het kippengehakt raspen. De ratio? Twee eetlepels boter per 500 gram gehakt. Kneed hierna je burgers in model en bak ze in een licht ingevette koekenpan tot ze goudbruin en gaar zijn.