Eindelijk ontrafeld: hier gebruik je de vier zijdes van je blokrasp voor
Een rasp is een onmisbare keukentool voor de zichzelf respecterende hobbykok. Gebruik ‘m voor zest, voor Parmezaanse kaas, om keiharde boter te raspen zodat ‘t sneller op kamertemperatuur komt. Echt, een rasp is onmisbaar. Een blokrasp al helemaal, want weet jij eigenlijk wel wat je met die vier zijdes kunt?
Of gebruik je steevast maar één zijde van de rasp?
De blokrasp: onmisbaar in de keuken
Het leven als hobbykok kan veel moeilijkheden kennen. Het raspen van een wortel is daar geen van. Tenminste: als je weet hoe je je blokrasp gebruikt. We geven toe: ook wij gebruikten jarenlang maar één zijde van onze blokrasp. De anderen voegden in onze ogen niks toe. Tot we eens gingen uitzoeken waar de vier zijdes van een blokrasp voor dienen. Nu we dat weten, is de rasptoren niet meer weg te denken uit onze keukens.
De raspkant: grote gaten aan de brede kant
We gaan ervan uit dat we je niet hoeven uit te leggen hoe je moet raspen. Wel is het handig om te weten welke zijde van de blokrasp nu dé rasp is. Dit is de brede kant met de grote gaten. Hier kun je (bijna) alles op raspen. Gebruik ‘m ook eens voor halloumi en strooi dat daarna over je pizza of salade. Tip: zet je blokrasp niet rechtop tijdens ‘t raspen, maar leg hem neer. Zo ga je veel makkelijker te werk.
De versnipperaar: kleine gaatjes aan de brede kant
Wil je iets raspen, maar subtiele, fijne stukjes als resultaat krijgen? Dan moet je de versnipperkant gebruiken. Gebruik het bijvoorbeeld voor kaas (als je het aan deze kant van de rasp schaaft, smelt het sneller en geleidelijker), komkommer, courgette of wortel. Maak je een carrot cake? Rasp je wortel dan niet, maar versnipper ‘m aan deze kant. Je krijgt dan subtielere stukjes die als het ware smelten in je beslag.
De nepmandoline: drie mesjes aan de smalle kant
Goed, we geven toe: deze mandoline-kant van je rasp heet met recht een nepmandoline. Het lijkt erop, maar doet ‘t lang niet zo goed. Toch zijn de drie mesjes handig om te gebruiken als je vlokken Parmezaanse kaas wilt ‘raspen’. Ook kun je ‘t gebruiken voor stevig fruit zoals appels of peren. Deze stukjes kun je daarna door een salade doen. Je kunt deze kant van de rasp ook gebruiken als je je mini-me wilt laten helpen in de keuken, maar nog niet met een mes in z’n handen vertrouwt.
De zest-kant: mini puntjes aan de smalle kant
Over de zest-kant van de blokrasp gaan veel verschillende verhalen. De een haat ‘m, en blijft z’n lange microplane-rasp trouw, de ander zweert erbij. De fijne, scherpe puntjes ogen middeleeuws en doen je niet denken aan het delicate ‘raspsel’ dat eruit komt.
Zest van een citrusvrucht maakt elk gerecht beter, maar je kunt de zestkant ook gebruiken om nootmuskaat en kaneelstokjes tegenaan te schuren. Tip: als je hard duwt, werkt deze kant voor geen meter. Schaaf de vrucht of nootmuskaat zachtjes langs de middeleeuwse stekels en je zult zien dat ‘t beter werkt.
Handige kooktip: halloumi niet grillen maar raspen (net als de Italianen)