Megin Kimmijser
Megin Kimmijser Kooktips 29 dec 2024
Leestijd: 3 minuten

Wordt je bladerdeeg niet mooi bruin? Dit is de truc

Niets zo teleurstellend als een baksel van bladerdeeg dat niet de perfecte goudbruine glans heeft. Gelukkig kun je met een paar simpele trucs je bladerdeeg naar een hoger niveau tillen.

Eigeel is je beste vriend

De meest voorkomende fout bij het bakken van bladerdeeg is het bestrijken met een heel ei. Hoewel dit vaak in recepten wordt aangeraden, zorgt eigeel alleen voor een veel mooiere, diepere kleur. Het eiwit maakt het deeg soms juist dof en minder glanzend. Klop een eigeel los met een klein scheutje water of melk voor een gelijkmatige laag en bestrijk het deeg vlak voordat het de oven in gaat.

Roomboter vs. margarine

Veel bladerdeeg in de supermarkt is gemaakt met margarine in plaats van roomboter. Dit is niet alleen goedkoper, maar het heeft ook invloed op de smaak en kleur. Roomboter bevat meer natuurlijke suikers en vetten, wat zorgt voor een rijkere smaak en een betere bruining. Margarinebladerdeeg blijft vaak bleker, zelfs na een langere baktijd.

Wil je de allerbeste resultaten? Probeer dan bladerdeeg van Crisp. Dit is gemaakt met echte roomboter, wat zorgt voor die onweerstaanbare smaak en de perfecte goudbruine kleur. Het kost wat meer, maar het verschil is direct merkbaar. Haal je je bladerdeeg liever gewoon in de dichtstbijzijnde supermarkt? Of er roomboter in het bladerdeeg zit, staat vaak duidelijk aangegeven op de voorkant van het pak.

bladerdeegtaartjes met uien / uien tarte tatin hack
Bron Ogechi Chibueze voor Culy

Tips tijdens het bakken

  • Temperatuur: bladerdeeg bakt het beste op hoge temperatuur (200-220 graden Celsius). Een te lage temperatuur zorgt ervoor dat het deeg niet goed rijst en bleker blijft.
  • Rust en voorkom zompigheid: laat je bladerdeeg eerst goed ontdooien als je met diepvriesdeeg werkt, maar zorg dat het niet té zacht wordt. Werk snel, zodat de boter of margarine niet smelt voordat het de oven ingaat.
  • Bakpapier en hitteverdeling: gebruik bakpapier en zorg dat er voldoende ruimte tussen de stukken deeg zit. Zo krijgt het luchtige bladerdeeg de kans om gelijkmatig te rijzen.
  • Prik gaatjes bij hartige baksels: maak met een vork kleine gaatjes in de bodem van je bladerdeeg als je het gebruikt voor een quiche of hartige taart. Zo voorkom je dat het deeg omhoog komt en zompig wordt.
  • Gebruik een hete bakplaat: verwarm je bakplaat voor in de oven. Als je het bladerdeeg op een hete bakplaat legt, krijgt het een extra goede start en rijst het gelijkmatiger.
  • Kwast met precisie: zorg ervoor dat je bij het bestrijken met eigeel de randen van het bladerdeeg vrijlaat. Als er eigeel tussen de laagjes komt, plakken ze aan elkaar en rijst het deeg minder goed.

Zin in een recept met bladerdeeg?

bladerdeegrolletjes met chorizo, paprika en spicy aïoli
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Meer handige tips voor in de keuken

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.