De beste tips voor de rijstkoker: zo maak je de lekkerste rijst én variaties
Het koken van de perfecte rijst is moeilijker dan je denkt: het kan op werkelijk alle vlakken misgaan. Veel rijstliefhebbers wenden zich daarom dan ook tot de rijstkoker: maar hoe haal je het beste uit dit apparaat?
Daar valt in ieder geval een hoop over te zeggen.
Zo maak je de lekkerste rijst met een rijstkoker
Waar rijst koken met een ‘normale’ pan een hoop haken en ogen kent – met deze tips kook je rijst dan ook als een pro – zweert menig rijstliefhebber bij de rijstkoker. Het is immers slechts een druk op de knop en je hebt er geen omkijken naar, maar wél een stabiel eindresultaat.
Rijst koken
Er zijn boeken over volgeschreven en eindeloze discussies aan gewijd: iedereen heeft z’n persoonlijke voorkeur aan de manier van rijst bereiden en eten. Want hoeveel rijst kook je eigenlijk per persoon en moet je je rijst nou wel of niet vantevoren wassen? Het is al genoeg om over na te denken en dus niet heel gek dat je het kookproces het liefst zo steady mogelijk doorstaat. Entree rijstkoker.
De voordelen van een rijstkoker
Grofweg is het gebruik van een rijstkoker maar één druk op de knop, dat neemt niet weg dat ook bij het gebruik van dit apparaat de nodige kanttekeningen te plaatsen zijn. Laten we het eerst over die voordelen hebben: het resultaat is constant én fluffy, het leent zich goed voor grote hoeveelheden en je hebt er geen omkijken naar. Door een ingebouwde thermometer reguleert het apparaat zichzelf en daar komt ook nog eens bij dat het water razendsnel kookt doordat de boel hermetisch is afgesloten: lekker snel dus.
Verhoudingen in de rijstkoker
Zoals niet elke rijst hetzelfde is, zo is dat ook het geval bij rijstkokers. Houd voor het gemiddelde de verhoudingen 1 kopje rijst op anderhalf kopje water aan, met een snufje zout natuurlijk. Lees vooral de bijsluiter van je rijstkoker bij aankoop voor eventuele opmerkzaamheden, zorg ervoor dat er geen korrels tegen de zijkanten aanplakken en zet de koker aan. Belangrijk: is de rijst klaar, laat het dan nog minstens 10 minuten in de koker voordat je het deksel eraf haalt. Ook fijn: je kunt het nog uren warm houden in het apparaat.
Smaakmakers in de rijstkoker
Wij houden wel van een snufje zout door de rijst, maar er valt nog veel meer te variëren. De rijst neemt de smaken namelijk in een recordtempo op: een effect waar we graag gebruik van maken. Wissel bijvoorbeeld een deel van het water in voor wat kokosmelk, gebruik bouillon, voeg olie of boter toe, laurierblad of een kardemompeul – lekker bij Indiase gerechten.
Complete gerechten
Naast het toevoegen van smaakmakers kun je nog veel meer met een rijstkoker. Doordat het apparaat hetzelfde mechanisme heeft als een slowcooker, is het ook mogelijk om complete maaltijden mee te bereiden. Zo kwam Culy’s Nancy op het lumineuze idee om het iconische gerecht Hainanese chicken rice supersnel in de rijstkoker te bereiden en ging Culy’s Martine op onderzoek uit: want zou je ook brownies in een rijstkoker bereiden? Ook fijn: deze 3 gerechten die je met behulp van een rijstkoker in een mum van tijd op tafel zet.
Meer over rijst:
- 22x de lekkerste gerechten met rijst die je geprobeerd moet hebben
- Zelf sushirijst maken en koken: met deze tips kan het niet misgaan
- Kleefrijst maken: met deze tips komt dat sowieso goed