Martine van Groenigen
Martine van Groenigen Kooktips 11 nov 2024
Leestijd: 2 minuten

Huh: is dit de beste manier om een taart aan te snijden?

Wie kent het niet: je hebt een zalige taart voor je, maar zodra je je mes erin zet, eindig je met ongelijke stukken. Tante Jannie boos want het stuk is te groot, Ome Ko in zak en as want hij had zo’n zin in die lekkere taart van je. Dat moet toch anders kunnen? Onlangs stuitten we op Instagram op een video waarin iemand dé manier lijkt te hebben gevonden om elke keer perfecte stukjes te snijden. Taart aansnijden wordt zo écht kinderspel.

Zou dit dan dé ultieme snijtechniek zijn?

Taart aansnijden: eerst horizontaal, dan pas in driehoeken

Oké, laten we deze techniek eens stap voor stap doornemen. Wat de persoon in de video doet, is namelijk allesbehalve standaard. Allereerst snijdt ze de taart doormidden waardoor je twee halve cirkels overhoudt. Vervolgens gaat ze door met het snijden van klassieke driehoeken die daarna nóg een keer worden doorgesneden.

Uiteindelijk krijg je allemaal kleine driehoekjes (mensen die vroeger veel Tangram speelden eat your heart out) die er netjes en gelijkmatig uitzien.

Werkt dit?

Er valt absoluut iets te zeggen voor deze methode, vooral als je een drukbezochte kringverjaardag hebt georganiseerd en echt veel mensen van een stukkie taart wilt voorzien. Maar toch voelt het voor sommigen misschien als een brug te ver. Vooral als je gewoon ontzettende trek in taart hebt. En dan nog iets: werkt deze methode wel werken bij elke soort taart? Denk aan sticky chocoladetaarten of een taart met een crunchy korst, waarbij de taart aansnijden soms al een kunst op zich is?

No_bake_witte_chocolade_cheesecake_2 | taart aansnijden
Bron: Ogechi Chibueze voor Culy

Tips om je taart netjes en makkelijk aan te snijden

Of je nou wel of niet kiest voor de snijtechniek uit de video, een paar handige tips en tricks om een taart perfect aan te snijden komen natuurlijk altijd van pas. Vooral bij romige taarten, zoals een kwarktaart of cheesecake, kan het helpen om bijvoorbeeld een warm mes te gebruiken. Houd het mes even onder de hete kraan en droog het goed af. Dit voorkomt dat de taart aan het mes blijft plakken en zorgt ervoor dat je mooie, strakke snijlijnen krijgt.

Bij plakkerige taarten, zoals een chocoladetaart met glazuur, is het slim om een mes een beetje in te vetten met een neutrale olie of om het blad nat te maken met koud water. Zo glijdt het mes soepeler door de taart en voorkom je dat het een rommeltje wordt.

En dan nog een gouwe ouwe: snijd altijd van het midden van de taart naar buiten toe! Dat helpt om de vorm van de taart intact te houden. Anders wordt het sowieso een rotzooi.

Appeltaart met salted caramel en miso
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Taart aansnijden oefenen: deze taarten lust iedereen

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.