Marit Weijs
Marit Weijs Kooktips 1 mrt 2025
Leestijd: 8 minuten

De beste kookhacks die we tegenkwamen op Reddit (probeer ze allemaal!)

Van TikTok tot Pinterest: het internet staat vol met kookhacks die je leven makkelijker (of juist – hetzij onbedoeld – ingewikkelder) maken. Maar als er één plek is waar mensen écht slimme keukentrucs delen, dan is het wel op Reddit. Wij doken diep in de Reddit-keuken en vonden de beste kookhacks die je meteen in je eigen keuken wilt uitproberen.

17x geniale kookhacks die je wil proberen

Van slimme kookhacks die je leven makkelijker maken tot geniale kooktips die je kookstijl voorgoed zullen veranderen.

1. Kook meer in bouillon

Wil je je groente, aardappels of rijst net even wat meer smaak geven? Kook ze dan in bouillon in plaats van water. Het lijkt een kleine verandering, maar de extra smaak maakt een groot verschil. Of je nu bloemkool, wortels, quinoa of aardappels kookt – bouillon voegt een heerlijke diepte toe. Kies voor kip-, rundvlees- of groentebouillon en ontdek zelf hoe je gerechten simpelweg beter smaken. Eenvoudig, maar oh zo effectief.

2. Het geheime ingrediënt voor de romigste aardappelpuree

Zeg maar dag tegen droge, korrelige aardappelpuree! Het geheim voor een extra romige versie? Voeg een ei toe vlak voordat je puree helemaal klaar is. je hebt geen room of boter meer nodig, want het ei doet het werk voor je. De hitte van de aardappels kookt het ei perfect, waardoor je puree heerlijk smeuïg en rijk van smaak wordt. Dit werkt overigens ook evengoed voor allerlei soorten stamppot. Probeer het maar eens!

Photo by BP on Pexels

3. Smaakt je gerecht flauw? Ga voor zuur

Wanneer je eten flauw smaakt, voeg je meestal nog wat zout en/of peper toe op gevoel. Maar, wij leerden van deze kookhack op Reddit dat het eten dan vaak een zuurtje mist. Citroen, limoen of rode, witte of rijstazijn kan een heleboel doen voor je gerecht. Daarnaast kan een beetje sojasaus de hartige smaken in een soep of stoof wat meer naar boven brengen.

4. Vries ingrediënten kort in voordat je ze gaat raspen

Heb je ooit geprobeerd kaas te raspen en eindigde je met een plakkerige klomp? Reddit-gebruikers weten raad: leg de kaas een kwartiertje in de vriezer en hij raspt perfect. Werkt trouwens ook top voor verschillende andere ingrediënten, zoals boter als je ‘m snel moet verwerken in deeg, of voor gember, nootmuskaat of chocolade – als je mooie krullen wilt zonder dat het smelt in je handen. Maar ook met bevroren citroenschil en chilipepers wordt het raspen een stuk makkelijker met deze truc.

Photo by Klaus Nielsen on Pexels

5. Plakkerigheid van je lepel verwijderen

Ken je dat; van die recepten die vragen om een eetlepel honing, pindakaas, siroop of een van de talloze andere plakkerige ingrediënten die je met man en macht niet van je lepel af weet te krijgen. Wij hebben dé oplossing – dankzij Reddit: vet de lepel van te voren in met een klein druppeltje olie en alles glijdt er zo vanaf. Geen gedoe en geklieder meer om al die honing in je (beslag)kom te krijgen, én je hebt geen plakkerige vingers meer!

6. Dit geheime ingrediënt moet in je tomatensaus

De ultieme upgrade voor je tomatensaus? Vergeet olijfolie en voeg gewoon een royale klont boter toe. Het maakt je saus super zacht, geeft ‘m een diepe smaak en zorgt ervoor dat je het hele pannetje in een keer wilt uitlepelen. Iedereen gaat van je saus houden en niemand die doorheeft waarom jouw saus zo belachelijk lekker is.

7. Uitgedroogde groenten? Nu niet meer

Wek je groenten weer gemakkelijk tot leven door de randjes eraf te snijden, vervolgens in een lauwwarm bakje met water te weken voor een minuut of tien, en de groente daarna in een een bak met koud water in de koelkast te zetten. Al na een paar uur zou de groente er een stuk beter uit moeten zien.

Dat werkt zo: door het warme water openen de plantcellen zich om meer water op te nemen, en het koude water en de koelkast zorgen ervoor dat de groente het water vasthoudt en knapperig blijft.

8. Eigen geheime kruidenmix

Zoals je wellicht weet, zijn we bij Culy niet zo’n fan van die kant-en-klare pakjes en zakjes, en daar zijn ze het op Reddit zo te zien wel mee eens. Deze tip werd gegeven door iemand die voortdurend hoort dat zijn eten zo ongelofelijk lekker is, en wat hij daar toch steeds instopt? Het antwoord is een eigen, zelfgemaakte kruidenmix.

Meng simpelweg je favoriete kruiden en specerijen, stop deze mix in een potje en gebruik het in je gerechten. Dit geeft ze een persoonlijke touch en zorgt ervoor dat je veel smaak kunt toevoegen zonder kant-en-klare mengsels. Een geheime signatuur!

Unsplash

9. Extra knapperige kip

Voor die perfecte, krokante kippenhuid, voeg je een snufje bakpoeder toe aan de huid van de kip, ongeveer een uur – of langer – voordat hij de oven in gaat. Het resultaat? Een goudbruine, super crispy buitenkant met een heerlijke malse binnenkant. Zo maak je van een simpele kip een echt feestmaal!

Photo by Amanda Lim on Unsplash

10. De perfecte tosti

Deze wisten we al, maar we kunnen het niet vaak genoeg herhalen: voor een extra krokante en smaakvolle korst op je tosti’s, smeer je de buitenkant in met een dun laagje mayonaise in plaats van boter voordat je ze bakt. De olie in de mayonaise zorgt voor een goudbruine en knapperige textuur. En dat is alles wat we zoeken in een goede tosti, toch? Maar, er is nog meer!

Wanneer je een tosti bakt in een wafelijzer in plaats van een pan of tosti-ijzer, komen er diepere groeven in, die perfect van pas komen wanneer je de tosti dipt in (tomaten)soep of saus. Daarnaast wordt de tosti nog eens éxtra crispy!

Dit is waarom mayonaise je tosti nóg lekkerder maakt

11. Nooit meer droge rijst of pasta uit de magnetron

Oké, een echte magnetronmaaltijd maken we bij Culy niet zo snel, maar het gebeurt wel regelmatig dat we bakjes met leftovers de volgende dag nog even willen opwarmen. En jawel: zodra we dit in de magnetron hebben gezet, wordt de kwaliteit van het eten merkbaar minder. Tot we deze geniale tip tegenkwamen: zet simpelweg een shotglaasje met wat water in de magnetron naast de pasta of rijst die je wilt opwarmen.

Door het water komt er stoom in de magnetron waardoor jouw rijst of pasta in perfecte staat blijft!

12. Verse ravioli maken zonder vorm

Ga je zelf verse ravioli maken (bij deze een diepe buiging van Team Culy) en heb je geen raviolivormpje in huis, maar wel een fles wijn? Dan heb je geluk! De bodem van een wijnfles is namelijk een perfecte zelfgemaakte raviolipers. Even drukken, en voilà: je hebt snel, gelijkmatige ravioli. Handig, toch? Zo krijg je je pasta in no time klaar, zonder gedoe met onnodige, dure keukentools.

Photo by Yoav Aziz on Unsplash

Bietenravioli met geitenkaas en crispy bacon

13. Wentelteefjes worden sowieso beter door deze tip

Wanneer je wentelteefjes maakt, en bezig bent met het beslag, gebeurt er iedere keer weer hetzelfde tafereel: de kaneel blijft in dikke klonten drijven bovenop je beslagmengsel. Ontzettend irritant! Gelukkig weten ze op Reddit ook hier weer een goede kookhack voor. Mix van te voren je kaneelpoeder met een zakje vanillesuiker en voeg dat toe aan je beslag. Hierdoor zal de kaneel veel beter verwerkt worden in je beslag.

Culy Basics: de ultieme wentelteefjes

14. Knoflook hakken op de snelste manier

Hakken, snijden, raspen of toch die knoflookpers? Volgens een slimme Redditor is de ultieme manier om knoflook te hakken met een vleeshamer! Leg je knoflook in een druk-en-sluitzakje, geef het een paar stevige klappen en je hebt in een paar seconden perfect fijngehakte knoflook. Simpel, snel en ontzettend effectief.

15. Thee-ei en (lege) theezakjes: niet alleen voor thee

Bij het maken van bouillon, stoofpotten of sauzen gooi je meestal een paar laurierblaadjes en takjes tijm in de pan, om ze er later met veel moeite weer uit te vissen. Maar wist je dat een thee-infuser hier dé oplossing voor is? Vul ‘m met je favoriete kruiden (zelfs die kleine, afgebroken stukjes laurier die altijd onderin de zak belanden) en laat ‘m lekker mee trekken.

En dit werkt natuurlijk ook met die lege theezakjes die je in huis hebt voor losse thee. Zo krijgt je gerecht alle smaak, zonder dat je later hoeft te vissen naar verdwaalde blaadjes in je gerecht.

Wat doet laurierblad precies voor je gerecht?

16. Restjes verse kruiden langer vers houden

Nog een hack die we op Reddit vonden, is een hele fijne voor het bewaren van restjes verse kruiden. Van verse kruiden heb je altijd maar een beetje nodig en de rest blijft liggen voor een paar weken totdat ze volledig uitgedroogd en onbruikbaar zijn. Every time! Dus, bij deze: doe de kruiden in een ijsblokjestray met een klein beetje olijfolie, en bewaar deze in de vriezer.

Dit zorgt ervoor dat je kruiden niet uitdrogen en je altijd een voorraad hebt voor de lekkerste gerechten. De smaak gaat ook niet verloren, want de olie werkt als een soort beschermlaag.

17. When life gives you lemons…

… haal dan ook al het sap eruit. Door je citroen of limoen voor zo’n 10 seconden in de magnetron te leggen, wordt de citrusvrucht warmer en zachter, waardoor er veel meer sap vrijkomt, en het een stuk makkelijker wordt om alle sap uit de vrucht te persen.

Photo by Robson Melo on Unsplash

Hopelijk ben jij met deze slimme kookhacks helemaal klaar om je keukenroutine te verbeteren.

Nog meer geniale kookhacks:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.