Pip Minkels
Pip Minkels Kooktips 19 jun 2024
Leestijd: 4 minuten

Een basilicumplantje verzorgen: zo houd je ‘m alive & thriving

Het lijkt wel alsof een basilicumplantje uit de supermarkt helemaal geen zin heeft om bij je thuis tot bloei te komen. Binnen een paar dagen legt ‘ie vaak het loodje en dat is zonde! Daarom delen wij onze beste tips voor het (be)houden van een basilicumplantje zodat je deze zomer nog langer kunt genieten van jouw basilicumvoorraad.

Basilicum is één van onze favoriete kruiden. Je kunt het over een pizza strooien, er pesto van maken en het is onmisbaar in een salade caprese. Wij kunnen er nooit genoeg van krijgen, want zeg nou zelf: een dag zonder basilicum is een dag niet geleefd, toch?

Het verschil tussen Europese en Thaise basilicum

Slap plantje

Voor iedere thuiskok is het gegarandeerd een herkenbaar fenomeen. Je bent net naar de supermarkt geweest om een basilicumplantje te kopen en bij thuiskomst lijkt het wel alsof de plant al direct slap hangt. Toegegeven: overdrijven is ook een vak. Toch lijkt het verzorgen van zo’n plantje nooit helemaal te lukken. En dit komt waarschijnlijk omdat het plantje niet krijgt wat ‘ie nodig heeft.

De meeste mensen kopen hun verse basilicum in de supermarkt. Vaak zitten deze stekjes erg dicht op elkaar gepropt, omdat er te veel plantjes in de pot zijn gestopt. Haal thuis daarom meteen het plantje uit het plastic potje en verpot ‘m naar een groter exemplaar. Dit doe je door de pot te verwijderen, zo veel mogelijk potgrond van de wortels af te kloppen en deze in een nieuwe pot met nieuwe verse potgrond te stoppen.

Verpotten is niet altijd de enige optie. Heb je niet de ambitie om een moestuin(tje) te starten, maar wil je wel langer genieten van je supermarktbasilicum? Zet het plantje dan met pot en al in een bakje water. De plant kan zichzelf dan voeden en blijft een stuk langer fris en groen.

basilicumplantje
Bron: Unsplash

Basilicumplantje levend houden

Wanneer je basilicumplantje helemaal is gesetteld, is het tijd om deze goed te gaan verzorgen. Je wil namelijk niet dit hele proces over een aantal weken weer moeten herhalen. Het is vooral belangrijk dat je plantjes genoeg water krijgen (de grond moet constant vochtig aanvoelen) en dat ze buiten op een warme, beschutte plek staan. Heb je geen tuin of balkon? Zet je plantje dan voor een zonnig raam.

Hangen de blaadjes slap, worden ze bruin of voelen ze droog aan? Dan mag je het plantje wat meer water geven. Het beste is om je basilicumplantje namelijk elke dag een klein beetje water te geven. Zo weet je zeker dat de grond niet uitdroogt. Voelt de grond nog erg doorweekt aan? Dan kun je het makkelijk een dagje overslaan.

Wat te doen met een lege basilicumplant?

Basilicumplantje knippen

Als jouw plantje helemaal happy & thriving is, zullen er vanzelf genoeg blaadjes uit voortkomen. Wil je deze blaadjes gaan gebruiken, let er dan op dat je deze altijd bij het steeltje afknipt. Scheur ze er dus niet vanaf met je handen! Hier kun je namelijk het basilicumplantje mee beschadigen. Knip de steeltjes altijd ongeveer 1 centimeter boven de grond af; zo heeft het stengeltje de kans om weer opnieuw te groeien. Benieuwd hoe je dat het beste kan doen? Bekijk dan even deze video.

Als jouw basilicumplantje écht heel gelukkig is en goed groeit, kan het zijn dat er in de zomer witte bloemetjes aan zitten. Natuurlijk ziet dat er supermooi uit, maar het is niet bevorderlijk voor de groei van je plant. Het groeien van de bloemetjes kost de plant namelijk heel veel energie. Hierdoor zullen er minder voedingsstoffen naar de blaadjes gaan, waardoor deze kunnen afsterven. Je kunt de bloemetjes dus het beste afknippen met een schaar of mesje. Gooi dit trouwens niet weg; ze zijn namelijk gewoon eetbaar en hartstikke lekker.

Deze veelvoorkomende bloemen uit je eigen tuin kun je eten

basilicumplantje raam
Bron: Unsplash

Verse basilicum

Misschien is dat gelijk ook wel de grootste reden waarom we zo van basilicum houden: het hele plantje is eetbaar. Wanneer je dus zelf groene pesto of een verse kruidenolie gaat maken kun je hier ook gewoon de steeltjes en bloemetjes voor gebruiken. En ook wanneer je de basilicum gebruikt ter garnering van een gerecht hoef je de steeltjes niet weg te gooien. Snijd ze ragfijn en strooi ze over je gerecht heen.

Met al deze handige tips gaat het je gegarandeerd lukken om deze zomer het grootste basilicumplantje te laten groeien dat je ooit gezien hebt. Zo heb je vanaf nu nooit meer een zielig, bruin plantje in je keuken staan met de hoop dat deze op magische wijze toch nog gaat groeien. Eet smakelijk!

Recepten met verse basilicum:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.