Bakrecept halveren? Hier moet je op letten
Het is ons allemaal wel eens gebeurd: je hebt zin om een taart of een lading koekjes te bakken, maar het recept dat je gevonden hebt is wel érg groot. Je halveert het bakrecept, maar als je de oven na een tijdje opent, blijkt de taart nog zo plat als een dubbeltje en zijn de koekjes lang niet zo sticky als ‘t recept had beloofd. Culy zocht uit hoe je zonder zorgen je bakrecept kunt halveren.
Basisingrediënten halveren
Als het aankomt op water, bloem, melk of suiker, is dat niet zo lastig te halveren. Je kunt hier gewoon de helft van de aangegeven hoeveelheid gebruiken. Dus 500 ml wordt 250, een liter wordt 500 ml enzovoort. Beetje rekenwerk, maar met een rekenmachine maar ook een nauwkeurige (!) keukenweegschaal komt het goed.
Bovenstaande getallen zijn natuurlijk makkelijk te halveren. Maar je oneven hoeveelheden moet halveren, is dat nog best eens een gepriegel. Daarom is het verstandig om met een maatlepel eerst de gehele hoeveelheid in een bakje te doen en dan het aantal geschepte lepels te halveren.
Lastige ingrediënten halveren zoals eieren
Ga je een bakrecept halveren, dan loop je uiteraard ook tegen “lastige” ingrediënten aan zoals eieren. Want van vier naar twee eieren pakt vaak nog wel goed uit zo ‘op de gok,’ maar moet je één ei halveren, dan wordt het toch lastig. Gelukkig is er een handig trucje voor.
Gebruik altijd de totale hoeveelheid eieren, ook als je een bakrecept gaat halveren. Doe de eieren in een kom en klop ze zachtjes los. Komt ‘ie: pas nu ga je halveren. Giet het mengsel in een kom, zet ‘t op de weegschaal en halveer de hoeveelheid van het eimengsel. Met wat je over hebt, kun je een lekkere omelet maken.
Bakvormen halveren
Nu je de ingrediënten hebt gehalveerd, vraag je je misschien af of je de temperatuur van de oven, de grootte van je bakvorm of de baktijd ook moet aanpassen. Het antwoord is: misschien.
Bak je muffins of andere dingen in kleine, speciale vormpjes, dan hoef je in ieder geval géén kleinere bakvorm te gebruiken. Je vult de vormen al naar de geschikte hoeveelheid, dus hier krijg je geen problemen.
Bak je echter een taart of cake, gebruik dan ook een bakvorm/cakeblik dat de helft is van wat het originele recept aangeeft. Anders komt er namelijk maar een erg dun laagje beslag in de vorm, wat de kracht niet heeft om op te stijgen.
Oventijd halveren
Het kan zijn dat je gehalveerde baksel sneller klaar is dan het recept aangeeft, maar ga nooit zomaar uit van de helft van de baktijd. Elke oven is anders en een bakrecept halveren pakt nu eenmaal altijd anders uit. Ook zal de oventijd niet heel veel verminderen, maar vast en zeker iets.
Begin eens met zo’n 20% van de tijd af te halen. Zet je baksel in de oven en kijk na de resterende tijd hoe het baksel eraantoe is. Nog niet goed? Laat je het iets langer staan. Belangrijk is, zeker als je je bakrecept hebt gehalveerd, om altijd een oogje in het zeil te houden.
Overigens hoef je de oventijd alleen te halveren bij baksels in een grote vorm zoals cakes, taarten en brownies. Voor muffins en andere baksels met een gepaste bakvorm maakt ‘t niet uit hoe lang ze in de oven staan. Die zijn al snel tevree.
12 x de lekkerste recepten voor een indrukwekkende verjaardagstaart