Bakplaat krom? Dit is waarom en zo herstel je ‘m
Ook wel ‘s meegemaakt dat er een knal uit je oven kom nadat ‘ie al even aan staat? Grote kans dat je eerste gedachte algehele malaise zal zijn. Vaak is een kromme bakplaat de oorzaak en dat klinkt ingrijpender dan het is. Dit is hoe de bakplaat kromtrekt en vooral belangrijk: hoe je ‘m meteen kunt herstellen.
Bakplaat krom? Dit is waarom en zo herstel je ‘m
Een oven neemt vele uren in de keuken van je over. Bij weinig tijd kiezen we niet voor niets voor slechts een paar minuten voorbereiding en laten we erna de oven het werk doen – leve de ovenschotel. Niet heel gek dus dat enige paniek optreedt wanneer er een zorgwekkend geluid uitkomt.
Dit is waarom een bakplaat kromtrekt
De reden zal je niet heel erg verbazen: bij opwarming zet metaal uit en bij een bakplaat gebeurt dit vaak onregelmatig. Sommige bakplaten springen weer terug naarmate de warme en koude plekken gelijktrekken, maar soms heb je minder geluk. Want we hebben toch echt liever een recht exemplaar.
Voorkomen is beter dan genezen
Leuk om de boel elke keer recht te moeten trekken, maar liever voorkomen we het probleem. Dat moeten onze collega’s van Cook’s Illustrated ook hebben gedacht. Ze schreven een artikel hoe we dit technische probleem het best aan kunnen vliegen. De conclusie: je voorkomt een kromme bakplaat wanneer je deze tips opvolgt:
- Spoel je hete bakplaat niet af met koud water; laat ‘m liever eerst even afkoelen.
- Verspreid de ingrediënten over de gehele bakplaat indien mogelijk, waardoor alle delen van de plaat geleidelijk opwarmen.
Hoe je een kromme bakplaat herstelt
Heb je het toch zo ver laten komen – we kennen het – en ziet de plaat krom van de ongelijke hitte? Dan is er hoop aan het einde van de bakplaattunnel. Volg deze stappen op en je bent weer eigenaar van een recht exemplaar:
- Verwarm de oven op 200 graden en zet de kromme bakplaat er 10 minuten in
- Leg een theedoek of handdoek op een harde platte ondergrond, zoals een houten bank of betonnen vloer.
- Leg een andere theedoek erop om krassen te voorkomen. Pak een hamer en sla – met beleid – de kromme bakplaat weer terug in vorm.
Meer tips voor in de keuken
- Met deze kooktips bak je de perfecte quiche
- Kooktips uit de restaurantkeuken: waarom je altijd scherpe messen moet gebruiken
- Kooktips uit de restaurantkeuken: snel slagroom opkloppen met de staafmixer