Glipt je bakpapier ook altijd uit je cakevorm? Zo blijft het wél zitten
Iedereen herkent het beeld van bakpapier dat voor geen meter blijft zitten in rechthoekige cakeblikken. Uiteraard kun je in zo’n geval beroep doen op clipjes of andere tools, maar het internet trakteerde ons laatst op een veel handigere tip. Die kunnen we jullie onmogelijk besparen.
Met deze eenvoudige ingreep blijft je bakpapier gewoon wél zitten, zonder dat je daar ook maar enige bakgadget voor nodig hebt.
Zo glipt je bakpapier nooit meer uit je bakvorm
Bakpapier heeft niet alleen als voordeel dat je baksel niet aan je vorm gaan kleven, in veel recepten fungeert het ook als vehikel om je cake uit je blik te tillen. Bakpapier achterwege laten is dus niet altijd een optie.
Maar hoe blijft zo’n vel bakpapier nou braaf zitten in zijn vorm, zonder dat je daar allerlei constructies voor hoeft te bedenken? Je zou natuurlijk boter in de strijd kunnen werpen, die werkt als lijm tussen het blik en het papier. Toch is dat weer zonde van de boter, al helemaal als je weet dat het ook gewoon veel makkelijker kan.
En ja hoor: in een receptvideo waarin spinazie, cottage cheese en eieren worden gecombineerd tot hartige cake vonden we de verlossende tip:
- Neem een vel bakpapier en maak dit nat met een klein beetje koud water
- Maak er vervolgens een strakke prop van en maak de prop weer open
- Bekleed je bakvorm met het lichtjes natte, gerimpelde vel bakpapier en duw het aan tegen de randen
Inderdaad: de kreuken maken het papier flexibeler en zorgen ervoor dat het bakpapier zich makkelijker naar de contouren van je cakevorm zal schikken.
Door de onregelmatige textuur ontstaat bovendien meer ‘grip’ op de oppervlakte van je vorm, waardoor het papier minder makkelijk naar boven kan glippen. Het mag er dan allemaal wat slordiger uitzien, een verkreukeld vel bakpapier is gewoon tien keer zo praktisch om mee aan de slag te gaan.
Meteen uittesten?
Meteen maar even ervaren hoe makkelijk dit in de praktijk werkt? Dat treft: bij Culy beschikken we over een lekker lijstje bakrecepten. Marmercake met speculaas bijvoorbeeld, of pistachecake met citroen. Ook voor deze pompoencake met roomkaas en bacon gaat het principe op, net als bij dit exemplaar met ricotta, frambozen en bramen.
En zo kun je die wasknijpers weer gewoon gebruiken waarvoor ze bedoeld waren…
Meer tips voor tijdens het bakken?
- 41x de beste kook- en baktips die we door de jaren heen hebben ontdekt
- Waarom moet je koekjesdeeg koelen voordat je je koekjes gaat bakken?
- Bloem en gist op? 12 recepten die je zonder bloem en gist kunt bakken