Andijvie koken: het complete stappenplan
Eerlijk is eerlijk, op de Culy-redactie eten we andijvie voornamelijk in stamppotten. Maar als je โm goed op smaak brengt, is de groene groente ook los erg lekker om te eten. Maar andijvie koken op een traditionele manier, hoe doe je dat? Hij moet immers wel gaar worden, maar niet slijmerig.
Hoewel over de kooktijd van andijvie nog wel wat meningsverschillen bestaan, kun je deze richtlijnen ongeveer aanhouden. Houd er rekening mee dat je genoeg andijvie kookt, omdat de groente net als spinazie en champignons ontzettend slinkt als je โm kookt of bakt.
First things first: andijvie schoonmaken
Je kunt andijvie natuurlijk gewassen en gesneden in supermarktzakjes kopen, maar het lekkerst blijft โie toch in kroppen van de groenteboer. Je moet de groente dan echter wel goed schoonmaken, omdat โie natuurlijk vers van het land komt.
Haal eerst de bruine buitenbladeren van de krop en snijd de bittere stronk van de onderkant. Snijd de krop daarna in de lengte door de helft of in kwarten, zodat je de bladeren gemakkelijk van de binnenkant kunt schoonmaken en er nergens meer zand verstopt zit. Als je echt verse andijvie hebt, besteed dan genoeg tijd aan het schoonmaken.
Snijd de andijvie vervolgens overdwars in reepjes, die je eventueel nog even kunt wassen en vervolgens afgiet.
Andijvie koken
Doe vervolgens een klein bodempje water in een pan; sowieso niet meer dan een paar centimeter, maar liever minder. Tijdens het koken komt het vocht uit de spinazie er immers ook bij. Doe wat zout in het water en breng het aan de kook. Voeg vervolgens de andijvie toe en kook die 7 tot 15 minuten. Een kwartier is weliswaar gebruikelijk, maar het is juist lekker om โm in minder tijd beetgaar te koken.
Let erop dat je de andijvie tijdens het koken af en toe omroert; anders worden de onderste stukjes gekookt, maar de bovenste alleen gestoomd. Het is trouwens niet erg als niet alle andijvie meteen in de pan past. Doe dan eerst de helft erin, laat die slinken (dat gebeurt al zodra de groente in aanraking komt met het warme water) en voeg zo snel mogelijk ook de rest toe.
Na het andijvie koken kun je de groente afgieten en deze laten uitlekken in een vergiet. Breng โm daarna nog een beetje op smaak met zout en peper, maar ook bijvoorbeeld nootmuskaat of โ doe eens gek โ miso, sojasaus, kerrie of gedroogde chili.
Andere manieren voor andijvie bereiden
Niet zoโn fan van gekookte andijvie? Je kunt de groente ook prima rauw eten! Snijd โm dan iets kleiner en gebruik de reepjes bijvoorbeeld als basis van een salade, in plaats van sla of spinazie. Of ga voor de klassieke stamppot rauwe andijvie โ eventueel met een twist, zoals deze frisse stamppot met andijvie, walnoten en bosui of andijviestamppot met kabeljauw en mosterdsaus.
Andijvie wokken of bakken kan trouwens ook, bijvoorbeeld voor deze gestoofde andijvie met knoflook & rozijnen.
Meer groente-inspiratie:
- Je weet niet wat je mist: neem deze groenten eens mee van de toko
- Witlof bereiden: dit is het favoriete recept van de Culy-redactie
- Een groener-dan-groen groente-bijgerecht: gegrilde broccoli, peultjes en spinazie met chili-limoendressing
ย