Mis je een ingrediënt? Check deze alternatieven voor Aziatische producten
Krampachtig vasthouden aan recepturen staat wat ons betreft niet gelijk aan het zijn van een goeie kok. Natuurlijk, sommige recepten zijn zó geniaal bedacht dat je ze het beste tot op het grammetje kunt afwegen (vooral met bakwerk!). Maar er zijn ook een heleboel gerechten waarbij je meer speelruimte hebt en bepaalde ingrediënten kunt vervangen door een alternatief.
We maakten eerder al een lijst met alternatieve ingrediënten voor bijvoorbeeld room, paneermeel of citroen. Deze keer richten we ons op handige alternatieven voor Aziatische ingrediënten.
Alternatieven voor Aziatische producten
Alternatieven voor limoen in Aziatische gerechten
Heb je een Aziatisch gerecht voor je waarbij een kneepje limoensap vereist is? Vervang het dan door een lepeltje tamarinde, deze pasta geeft net zo’n friszure toon aan je gerecht. Je zou ook kunnen gaan voor gedroogde limoenblaadjes (te koop bij de toko of online). Sowieso zijn die laatste een erg handig voorraadkast-ingrediënt.
Alternatieven voor vissaus
Alternatieven voor vissaus beschreven we al eerder in een artikel. De alternatieven in deze lijst zijn uitsluitend vegan, maar als dat geen vereiste is, kun je er ook voor kiezen om ansjovis fijn te hakken en op te lossen in een beetje sojasaus. Ook oestersaus is een prima alternatief.
Alternatieven voor sojasaus
Alternatieven voor sojasaus zijn vissaus, tamari of ketjap of misopasta. Heb je geen van die dingen in huis? Gebruik dan zout.
Alternatieven voor miso
Miso heeft een complexe smaak vol umami. Het product dat qua smaak het dichtst in de buurt komt van miso is wellicht sojasaus, maar om de textuur van miso na te bootsen zou je wat sojasaus kunnen mengen met een paar lepels tahini. Ook andere umami-bommen zoals vissaus zijn hier goed in te zetten.
Heb je geen van deze allemaal in huis, los dan een bouillonblokje op in een heel klein beetje heet water. Je hebt dan een ultra geconcentreerd bouillonnetje dat in de buurt komt van de intense smaak van miso.
Alternatieven voor rijstazijn
Rijstazijn kun je vervangen door gewone azijn. In marinades of dipsausjes zou je de rijstazijn ook kunnen vervangen door vers limoensap, dat voegt net zo’n friszure smaak toe.
Alternatieven voor Sriracha
Sriracha is hot sauce die je kunt vervangen door iedere andere chilisaus (zoals sambal oelek!). Heb je die niet, dan kun je ook gaan voor een snuf chilivlokken, een fijngehakt chilipepertje of een beetje chili-olie. Afhankelijk van het gekozen alternatief zal je gerecht net iets minder of net iets meer spicy zijn, maar het gaat erom dat je hitte toevoegt. Begin voor de zekerheid met een klein beetje van het gekozen alternatief en proef hoeveel hitte je aankan. Je kunt chilisaus trouwens ook zelf maken.
Alternatieven voor sweet chilisaus
Sweet chilisaus kun je nabootsen door hot sauce (zoals Sriracha) te mengen met honing (50/50 ratio). Volledig zelf maken kan ook, bijvoorbeeld met dit recept voor sweet chilisaus.
Alternatieven voor kokosmelk
Kokosmelk uit blik is één van de meest handige voorraadkast-ingrediënten die we kunnen bedenken. Balen als dat net het enige is wat je niet in huis hebt! Hoe kun je ‘t vervangen? Denk aan romige ingrediënten als gewone room, Griekse yoghurt of volle melk.
Het kokosaroma mis je dan wel, dit zou je eventueel kunnen toevoegen door wat geraspte kokos (eventueel nog fijner gemalen in een blender) of wat geurige kokosolie. Let op: we hebben het hier vooral over hartige bereidingen als soepen, curry’s en stoofpotjes. Voor baksels en toetjes waar kokosmelk het hoofdingrediënt is (zoals een cake of panna cotta) kun je beter geen risico’s nemen met het vervangen van ingrediënten.
Alternatieven voor tahini
Tahini (of tahin, of tahina) is pasta gemaakt van sesamzaadjes. Enerzijds heeft de pasta een erg lekker nootachtig aroma, anderzijds heeft de pasta ook een typerende textuur.
Het aroma van sesamzaadjes kun je vervangen door sesamolie. De smeuïge textuur van de pasta kun je vervangen door ongezoete notenpasta’s zoals cashew- of amandelpasta (eventueel aangelengd met een paar drupjes sesamolie). De smaak zal niet 100% hetzelfde zijn, maar zal aardig in de buurt komen. Ook leuk: je kunt ook zelf tahin maken met sesamzaadjes, olijfolie, zeezout en citroensap. Check hier ons recept.
Alternatieven voor mirin
Mirin is een superzoete rijstwijn uit de Japanse keuken met een laag alcoholpercentage. Mirin voegt dus voornamelijk een gesofisticeerd zoete smaak toe. Heb je ‘t niet in huis, dan kun je mirin vervangen door droge sherry, een mix van saké en suiker of een mix van rijstazijn en suiker. Ook andere rijstwijnen zoals Shaoxing (Chinese rijstwijn) kun je gebruiken.
Meer over Aziatisch koken?
- Culy’s Toko Finds: verse lotuswortel (de Aziatische seizoensgroente)
- Alles over tjendol: dat gekke Aziatische dessertdrankje
- Alles over Nashipeer: het ronde, Aziatische broertje van de gewone peer