Zo maak je de allerbeste tuna melt tosti: 6 onmisbare tips
De befaamde tuna melt tosti is een favoriet tijdens de lunch. De tosti met tonijnsalade is fris, maar toch het perfecte comfortfood tijdens een drukke werkdag. Uiteraard is een tuna melt tosti makkelijk te maken, maar zijn er een aantal tips en tricks om ‘m nóg lekkerder te maken.
En dat doe je onder andere met mayonaise en knapperige zuurtjes!
Zo maak je de allerbeste tuna melt tosti
Want geloof ons, die lekkere tuna melt kan nóg lekkerder.
1. Zorg voor de juiste tonijn
Klinkt logisch, maar toch brengen de verschillende soorten tonijn ons weleens aan het twijfelen. Stap één is natuurlijk je begeven naar het ‘vis in blik‘-schap in de supermarkt. Op een tuna melt gaat normaliter namelijk geen verse tonijn, maar gewoon uit een blikkie.
Dan sta je algauw voor de keuze: tonijn in water, olijfolie of zonnebloemolie. Ons advies is olijfolie. Deze tonijn heeft vaak een veel rijkere smaak én is een stuk malser dan tonijn die verpakt is in water. Daarnaast is er nog de keuze ‘stukken’ of een ‘moot.’ Kies hierbij altijd voor een moot. Dan kun je namelijk zelf kiezen hoe grof of fijn je de vis wil laten.
2. Kies het juiste brood voor de tuna melt tosti
Ook wat betreft brood sta je voor een keuzemogelijkheid waar je gerust ‘u’ tegen mag zeggen. Bruin, wit, dikke of dunne plakken en ga zo maar door. Ons devies: wit brood met een wat dikkere plak. Desembrood doet het bijvoorbeeld goed, maar ook brioche is onweerstaanbaar.
Heeft je bakker of supermarkt dit allemaal niet óf wil je ‘t lekker simpel houden, dan volstaat een wit casino ook. Bruin of volkorenbrood raden we niet aan, omdat dit vaak erg blijft plakken in de pan.
3. Mayonaise als boter
Mocht je deze tip nog niet kennen, sla ‘m dan nu voor eens en voor altijd op. Maak je een tosti, en dan zeker een pantosti zoals een tuna melt, smeer je brood dan te allen tijde aan de buitenkant in met mayonaise. Hierdoor krijgt de tosti een extra knapperig korstje dat zo’n lekker contrast is met de zachte binnenkant.
Waarom we dan geen boter op de buitenkant gebruiken? In mayo zit altijd plantaardige olie. Dit kan een veel hogere temperatuur in de pan aan dan boter en dus staat je huis minder snel blauw. Daarnaast is mayo altijd makkelijk smeerbaar in tegenstelling tot harde boter net uit de koelkast.
4. Een knappertje en een zuurtje
Hoewel onze nekharen vaak rechtovereind gaan staan als iemand het over “een knappertje en een zuurtje” heeft, zijn ze wel onmisbaar op je tuna melt tosti. Ondanks dat tonijnsalade in een tosti gewoon al een goed idee en lekker is, maken de twee elementen ‘m nog lekkerder.
Denk aan een paar eetlepels heel fijn gesneden bleekselderij, augurk, een rood uitje of gewoon wat limoensap maakt je tonijnsalade al een stuk frisser en lekkerder. Ook een goed idee zijn ingemaakte radijs of venkel, maar wat helemaal lekker is: ingemaakte rode ui.
5. Doe een deksel op de pan
Wil je een uitermate knapperige, goudbruine tosti creëren, zorg dan dat je een pan gebruikt met een passend deksel. Leg het brood met de mayonaise naar beneden in de pan, leg daar twee plakjes cheddar (of andere kaas) bovenop en doe het deksel op dit pan.
Dit zorgt er niet alleen voor dat de buitenkant van je tuna melt perfect bruin wordt, maar de kaas zal ook gelijkmatig smelten. Als het eenmaal een beetje gesmolten is, voeg je de tonijnsalade toe en het andere sneetje brood.
Nog meer tips om de beste tuna melt tosti te maken, krijg je van Molly Baz in onderstaande video!
6. Een beetje pit
Een tuna melt gaat goed samen met wat pittigheid. Kies ervoor om een drupje tabasco door je tonijn te mengen of pak je favoriete peper om de boel op te spicen. Onze voorkeur gaat uit naar een jalapeñopeper waarbij de lichtzoete smaak van de peper goed bij de rest past. Wanneer je iets minder pit wil, maar wel de smaak van de peper in je gerecht wil hebben, snijd je de zaadluist uit de peper. De pittigheid wordt hierdoor een stuk subtieler.
Meer sandwichrecepten:
- Culy Homemade: broodje met ‘ndujagehaktballen in tomatensaus
- La Mortazza is dé pizza sandwich (met mortadella!) die we per direct willen eten – en maken
- Culy Homemade: broodje makreel met frisse dillesaus