6 x afsnijdsels van groenten waarvan je niet wist dat je ermee kunt koken
Als er iets is wat we de wereld uit zouden willen helpen, dan is het wel voedselverspilling. Want zeg nu zelf: hoe zonde is het toch om producten die eigenlijk nog prima opgegeten zouden kunnen worden, weg te gooien? Voedselverspilling verhelpen zit ‘m vaak in kleine dingen, zoals in het niet blindelings weggooien van afsnijdsels van groenten. Want daar kun je vaak nog ontzettend lekkere dingen mee maken. Doe maar lekker duurzaam dus.
6 x afsnijdsels van groenten waar je mee kunt koken
1. Bloemkoolblad
De bladeren van bloemkool zijn nogal stug om rauw op te eten, maar wist je dat ze wél heel geschikt zijn om kimchi van te maken? Snij de bladeren gewoon in reepjes en voeg ze (samen met kleine stukjes bloemkool en stukjes van de steel) toe aan je favoriete kimchi-recept.
In dit recept voor bloemkool uit de oven gebruikt Jamie Oliver trouwens ook de gehele bloemkool, inclusief bladeren. En als Jamie het doet…
2. Wortelloof
De groene toppen van de bospeen hebben een licht bittere smaak en zijn erg lekker in salades of om soep of bouillon van te maken. En maak je wortelpuree? Maak dan pesto van het wortelloof, die je er achteraf doorheen kunt roeren.
3. Paddenstoelenvoetjes
Eerlijk is eerlijk: het idee van paddenstoelenvoetjes hebben we gestolen van Botanic Bites: één van de finalisten van Amsterdam Food Pitch 2019. Dat zit zo: bij de oogst van oesterzwammen worden de voetjes weggesneden, dat terwijl ze eigenlijk een prima product zijn om mee te koken.
Say yes to oesterzwamvoetjes dus! En dat geldt natuurlijk ook voor de voetjes van gewone paddenstoelen die je in de supermarkt koopt. Rijg ze bijvoorbeeld aan een groentenspiesje voor op de barbecue of maak er shoarma van paddenstoelen van.
4. Bladeren van radijsjes
Waarom zou je de bladeren van radijsjes nog weggooien, als je weet wat voor lekkere gerechten je daarmee kunt bereiden? Jamie Oliver doet radijsjes bijvoorbeeld in hun geheel in zijn ovenschotel met radijsjes, courgette en bonen, maar met alleen de bladeren kun je ook pesto maken of ze verwerken in salades. Kortom: nooit meer weggooien die handel.
5. Broccolisteel
Met de steel van broccoli kun je écht veel meer dan je zou denken. Zelfs rauw (in fijne reepjes) is het enorm lekker als crudités, maar ook om brunoise te snijden en te verwerken in nasi, een wokgerecht of een pasta.
Daarnaast kun je er zelfs noodles van maken met behulp van een spiralizer, of in kleine stukjes verwerken in een snelle deze snelle mac & cheese.
6. Aardappelschillen
Stamppotje gemaakt? Dan is de kans groot dat je de schillen van de aardappelen zonder nadenken in de vuilbak kiepert. Maar is dat niet zonde, als je weet dat je chips van aardappelschil kan maken? En dat geldt trouwens ook voor de schil van bijvoorbeeld pastinaak of bietjes.
Wij maken trouwens vaak ook gewoon boerenkool of hutspot met ongeschilde aardappels. Superlekker en scheelt weer wat schillen…
Meer koken met groenten?
- 11 x recepten met veel groenten voor de nodige vitamines
- Fijne kooktip: groenten marineren voor meer smaak
- Culy Kids: regenboogpizza’s met stiekem heel veel groenten