Superromige aardappelpuree maken? Dit is de truc
Aardappelpuree is superlekker, hoe je het ook combineert. In een stamppot, ovenschotel of zelfs in een focaccia, het is niet alleen multifunctioneel, het is ook nog eens ultiem comfortfood. Nu zijn aardappelen op zichzelf niet verschrikkelijk romig, daarvoor moet je iets extra’s doen met de puree. Culy onthult de truc om jouw aardappelpuree superromig te maken.
Hoe de aardappelpuree uit de pan komt heeft natuurlijk met heel veel facetten te maken. De keuze van de aardappel (kruimig), de toevoeging van boter, melk of andere vetstof en hoe je hem pureert. Vaak wordt hij gestampt, maar probeer ook eens een pureeknijper, je krijgt dan fluweelzachte aardappelpuree.
Geheime tip van de chef: vergeet niet het zuurtje in de puree! Voeg een scheutje rode wijnazijn of mosterd toe en de puree wordt direct flink geplust.
Naar recept: Culy Homemade: aardappelpuree met 30 (!) tenen knoflook van Julia Child
De truc voor een superromige aardappelpuree
De truc voor de meest superromige aardappelpuree zit hem aan het einde van de bereiding van de puree. Kook de aardappels zoals je normaal altijd doet, giet af, voeg de boter en andere smaakmakers toe en… een rauw ei. Pureer of stamp het rauwe ei goed door de hete puree en je krijgt de meest fluffy en romige puree waar je ooit van hebt kunnen dromen. Zo simpel kan het zijn.
Goed om te weten: je kunt eieren beter niet rauw eten, maar omdat je hem toevoegt aan gloeiendhete aardappels, gaart hij door. Vind je het toch spannend? Zet dan de pan nog even op het vuur en warm eenmaal goed door terwijl je roert.
Lekker met die superromige puree:
- Culy Homemade: in knoflook gegrilde zeebaars met rozemarijnpuree
- L’aligot (goddelijke aardappelpuree met kaas) van Alain Caron
- Biefstuk stroganoff met aardappelpuree en rucola