Redactie
Redactie Kooktips 19 sep 2019
Leestijd: 3 minuten

7 handige tips voor het maken van vegaburgers

Dol op burgers, maar eet je (voor een keer) geen vlees of vis? Zet je tanden in een zelfgemaakte vegaburger! Wij geven je handige tips voor het maken van de beste vegaburgers, die niet uit elkaar vallen. 

Met deze tips voorkom je dat je vegaburgers te vochtig worden, uit elkaar vallen of flauw smaken.

Op zoek naar inspiratie voor smaakcombinaties? 10 x de lekkerste vegaburgers

1. Voorkom een te vochtige burger

Hoewel rauwe groenten kunnen zorgen voor een heerlijke bite in je burger, bevatten sommigen van nature heel veel vocht. Hierdoor vallen je zelfgemaakte vegaburgers sneller uit elkaar en kunnen ze te vochtig worden. Bak daarom groenten en andere ingrediënten zoals paddenstoelen, courgette, aubergine en pompoen eerst voor. Hierdoor krijgt de burger een betere structuur én uiteindelijk meer smaak.

Pas overigens ook op met vloeibare smaakmakers als vissaus, Worcestershiresaus en Tabasco. Houd als graadmeter aan dat de structuur van de burger hetzelfde moet aanvoelen als die van een burger met vlees of vis.

2. Bak uien en knoflook altijd voor

De smaak van zowel uien als knoflook wordt tijdens het garen een stuk milder en op een prettige manier aromatisch. Zweet deze dus eventjes voordat je ze toevoegt aan je burgermengsel.

Je hoeft de ui of knoflook overigens niet helemaal gaar te bakken, maar een minuut of vijf op laag vuur is vaak al voldoende. En vergeet niet: ook een uitje kan peper en zout gebruiken in de pan.

3. Gebruik alternatieven

Een vegetarische burger hoeft echt niet alleen te bestaan uit een gebakken mengsel van groenten, kaas en smaakmakers. Zo kun je ook een heerlijke variant maken door bijvoorbeeld gegrilde halloumi of tofu te gebruiken.

Ook lekker: grill een portobello, top met truffelsalsa en leg deze tussen krokant gebakken broodjes. Of wat dacht je van plakjes gegrilde groenten met Parmezaan flakes?

4. Gaar granen & zaden vooraf

Om je burger steviger te maken kan het handig, lekker én voedzaam zijn om granen of zaden toe te voegen. Hoewel ze waarschijnlijk wel even moeten bakken, is het van belang dat je ook deze voor gaart.

Let hierbij ook op dat ze volledig zijn afgekoeld voordat je ze toevoegt aan het mengsel, omdat ze anders alsnog veel vocht kunnen afgeven.

5. Gebruik altijd een bindmiddel

Hoe stevig je burger ook lijkt, als je geen bindmiddel gebruikt is de kans groot dat hij uiteindelijk in de pan uit elkaar valt. Dit kan een geklutst ei zijn, maar ook broodkruim, paneermeel of een lepeltje havermout.

Op zoek naar glutenvrije bindmiddelen? Kijk dan hier voor meer handige tips. Ook slim: gebruik miso als bindmiddel!

6. Genoeg peper en zout

Goed nieuws: als je een burger maakt zonder vlees of vis, is het veel makkelijker om ‘m op smaak te brengen. Nu kun je namelijk het rauwe mengsel proeven en eventueel bijkruiden.

Houd in gedachten dat de smaken rauw iets uitgesprokener zullen zijn dan na het bakken, waardoor je soms tegen je gevoel in zal moeten gaan en iets meer zout en peper moet toevoegen. Breng daarom liever zowel het (rauwe) mengsel als beide zijden van de gebakken vegaburger op smaak met zout en peper. Doe dit ook met verse kruiden.

7. Wees creatief met sausjes

Hoewel (homemade) ketchup en mayonaise heerlijk zijn bij een burger van vlees, betekent dit niet dat ze ook het perfecte gezelschap voor vegaburgers zijn. Ook hiervoor geldt weer dat je lekker veel smaak wilt toevoegen.

Roer bijvoorbeeld een theelepeltje witte miso door je mayonaise, bekleed je burger met een spannende romescosaus of ga voor een sausje van avocado en blauwe kaas.

Recepten voor vegaburgers:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

The Kitchn

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.