Alles over zwart zout en waarom het een vega(n) vervanger is van ei
Er zijn van die kitchen hacks die je leven op slag een stuk aangenamer maken. Indisch zwart zout (kala namak) is daar ongetwijfeld één van. Vooral voor veganisten is het een échte must-have in de keuken en dit is waarom.
Veganisten weten als geen ander de smaak en structuur van dierlijke producten na te bootsen met creatieve kooktrucs. Soms is dat klusje zo geklaard, maar af en toe zijn er van die typerende smaken die niet zo eenvoudig zijn om zomaar op plantaardige wijze uit je hoge hoed te toveren. Er wordt wel eens gezegd dat de smaak van eieren moeilijk is om te creëren, maar daar is gelukkig óók een oplossing voor: zwart zout.
Ja je leest het goed. Zwart zout, oftewel kala namak (op z’n Indiaas) is een poedervormig zout met een – in tegenstelling tot wat je zou verwachten – roze kleur. Het zout heeft zijn naam te danken aan de zwart-paarse rots waaruit het zout wordt gewonnen, al blijft er van die zwarte kleur niet veel meer over als het eenmaal wordt verwerkt tot poeder.
https://www.instagram.com/p/BxKRvPPnlJM/
Het wondermiddel dat zwart zout (kala namak) heet
Zwart zout is in feit een mix van het steenzout met zwavelhoudende kruiden en specerijen. Door dit hoge zwavelgehalte heeft het zout precies de geur en smaak van eieren. Één lepeltje van het poeder volstaat om je gerechten de smaak en geur van ei te geven.
Wie benieuwd is naar dit naar eieren smakende zwarte zout, kan het beste even naar de Aziatische supermarkt afreizen. In de meeste toko’s ligt het Indische zwarte zout gewoon tussen de anderen specerijen en het is nog erg goedkoop ook.
Soorten zwart zout
Let wel: er zijn verschillende soorten zwart zout, maar het is alleen de Indiase variant (kala namak) die naar ei smaakt. Er bestaat ook zoiets als black ritual salt, maar dit ‘zout’ wordt in de magie gebruikt om negatieve energieën te verdrijven tijdens rituelen. Black ritual salt wordt dus niet in de keuken gebruikt en is dus ook niét eetbaar!
Een tweede variant van zwart zout is black lava salt (ook wel Hawaiian black salt genoemd). Dat laatste is in werkelijkheid gewoon zeezout gemengd met geactiveerde houtskool. Deze zwarte zoutflakes zijn mooi als afwerking op gerechtjes, maar hebben verder geen specifieke smaak.
Hoe gebruik je zwart zout?
Zoals we eerder schreven is het Indiase zwarte zout erg populair bij veganisten. Kala namak is immers een goede toevoeging aan een vegan eiersalade of om een eiersmaak te geven aan je vegan mayonaise. In de Indiase keuken wordt het poeder tevens ook toegevoegd aan curry’s en kruidenpasta’s, mede omdat er in de Ayurvedische leer wordt aangenomen dat het zout goed is voor de spijsvertering en bloeddruk.
Maar de meest geschikte toepassing is misschien wel deze vegan scrambled tofu. In onderstaand filmpje zie je hoe eenvoudig je die maakt. Wij zijn in ieder geval fan van dit poedervormig zout, al is het maar omwille van de funky roze kleur…
Meer over de veganistische keuken?
- Vega umamibom: zo maak je zelf vegan vissaus
- Tof: Le Seitanist maakt het lekkerste vegan vlees van seitan
- Vegan meringues (gemaakt met aquafaba)