Black is the new orange: 5 x bijzonder gitzwart eten (voor Halloween)
Move over eten in alle kleuren van de regenboog, met Halloween kunnen wij maar aan één ding denken: zwart eten. Of het aantrekkelijk is, daar zijn de meningen nog wat over verdeeld. Maar bijzonder is het in elk geval. Wij zetten een heerlijk lijstje van gitzwart eten voor je op een rijtje. Eet smakelijk!
Om het eten zwart te krijgen, wordt gebruik gemaakt van verschillende kleurstoffen. Dit kan inktvisinkt zijn, maar ook sesam of ‘kokos-as’, wat een soort houtskool is (maar dan níét schadelijk om binnen te krijgen). Het resultaat: gitzwart eten dat vaak heerlijk smaakt. Als je het durft te proeven, tenminste.
1. Zwart ijs
Het is niet de eerste keer dat we bij Culy over zwart ijs schrijven. In mei 2016 dook het eerste zwarte ijsje bij ons op, bij Morgenstern’s Finest Ice Cream in New York zagen we ‘m voor het eerst voorbij komen. Dat het nu zo’n succes zou zijn (lees: je kunt op vele plekken in de wereld zwart ijs bestellen!) hadden we rond die tijd echt niet verwacht.
In Nederland heeft Swirl’s even zwart ijs verkocht, maar op dit moment weten wij geen ijssalon of snackbar waar ze zich aan zwart ijs wagen. Hebben we een spot over het hoofd gezien, dan horen we het uiteraard graag.
Enne, mocht je in Praag zijn, ga dan vooral langs bij GOOD FOOD. Daar verkopen ze dit duivelse zwarte ijsje. Culy redacteur Sharon heeft ‘m hoogstpersoonlijk voor je getest, en hij was overheerlijk.
2. Zwarte taarten
Wat een plaatje, deze zwarte taart. Een zwarte taart kan je zelf gemakkelijk maken door de hele taart te coveren met zwarte fondant of marsepein. De blauwe bessen en bramen maken het gitzwarte plaatje helemaal af. Geen zin in zwart eten, maar wel zelf een lekkere taart maken? Dit zijn de allerlekkerste taartrecepten op Culy (want er is altijd reden voor een feestje).
3. Zwarte aardappelfriet
https://www.instagram.com/p/BncwFanFr3n/?taken-at=810242616032738
We hebben normale frieten, zoete aardappelfriet, en sinds kort ook zwarte aardappelfriet. Deze frietjes zijn gemaakt van de donkerpaarse zwarte truffelaardappel Vitelotte Noir. Bij het bakken, koken en frituren behoudt de aardappel zijn donkerpaarse kleur, en met wat extra kleurstoffen is deze aardappel dus gemakkelijk zwart te maken.
4. Zwarte macarons
Ook al zo fotogeniek: zwarte macarons. Heel nieuw zijn ze niet (in 2013 lanceerde Ladurée samen met het luxemerk Reed Krakoff zwarte macarons tijdens de New York Fashion Week), maar dat maakt ze zeker niet minder leuk.
5. Zwarte burger
Wij hebben er nog nooit een gegeten, maar stiekem staat hij wel hoog bovenaan onze wish list: een zwarte burger. We weten wél dat je bij Flower Burger in Rotterdam een vegan zwarte burger haalt, dus misschien dat we daar binnenkort een langs wippen om ze te proeven.
In 2014 serveerde de Burger King in Japan trouwens al een gitzwarte burger mét zwarte kaas. Zou jij dat aandurven?