Dit zijn de allerlekkerste specialiteiten uit Zuid-Afrika
In Zuid-Afrika zijn ze dol op de braai – barbecue – en daarom ook op véél vlees. Maar dit land kent nog veel meer bijzondere gerechten. Wij hebben een selectie gemaakt van de allerlekkerste Zuid-Afrikaanse gerechten!
Veel gerechten in Zuid-Afrika zijn afkomstig uit de koloniale periode. Daarom proef je er Aziatische en Europese invloeden in terug. Ook Nederland heeft dus haar sporen achtergelaten. Aanschouw de gerechten die je bij een bezoek aan Zuid-Afrika zeker moet proberen!
Bobotie
Bobotie is een gehaktschotel; gekruid met kerrie en kurkuma en met een creamy topping van ei en melk. Rozijnen en abrikozenjam worden aan het gehaktmengsel toegevoegd om de bobotie naast een pittige, ook zoete smaak te geven.
Het gerecht heeft iets weg van een ouderwetse Hollandse ovenschotel en dat kán ook wel kloppen. Sommigen beweren namelijk dat bobotie door de Nederlanders is meegenomen naar Zuid-Afrika. Anderen zeggen echter dat het gerecht afkomstig is uit Maleisië.
Trek gekregen? Zo maak je zelf bobotie!
https://www.instagram.com/p/BytE_RWn4pJ/
Biltong
Je hebt vast wel gehoord van beef jerky. Biltong komt op hetzelfde neer. Het is gedroogd en gekruid vlees, vaak gemaakt van rundvlees. Maar je komt biltong ook van struisvogelvlees tegen. Oorspronkelijk is de speciale bereidingswijze bedoeld om de houdbaarheid van het vlees te verlengen.
Op die manier kon het in de koloniale tijd mee op verre reizen, zonder dat het vlees bedierf.
Meer weten over biltong? Lees ons uitgebreide artikel!
Bunny chow
Nee, geen konijn. Dit gerecht heeft niks met een echte bunny te maken. Voor de bereiding van bunny chow wordt witbrood uitgehold en gevuld met een curry van gehakt, bonen, kip, schapen- of lamsvlees.
Het gerecht komt uit Durban, gelegen aan de oostkust van Zuid-Afrika, waar een grote gemeenschap Indiërs woonde. Durban is dan ook de beste plek om bunny chow te proberen.
In veel gedeeltes van Zuid-Afrika is het gerecht ook bekend onder ‘kota’. Maar als je een Zuid-Afrikaan om ‘bunny’ vraagt, dan weet hij zeker weten wat je bedoelt!
Melktaart
Melktaart is één van de bekendste Zuid-Afrikaanse desserts. De taart heeft iets weg van custard maar bevat meer melk. Daarom is hij ook lichter van kleur. De smaak is lekker zoet en romig. Een puntje melktaart past ook perfect bij een kopje thee in de middag!
Ook heerlijk is de malva pudding. Een pudding-achtige cake, die je heel makkelijk zelf maakt.
Boerewors
Boerewors mag niet ontbreken aan onze lijst. Op een Zuid-Afrikaanse braai, oftewel barbecue, is deze worst echt onmisbaar. Het wordt gemaakt van een mix van rund-, varkens- en lamsvlees. Boerewors heeft een lekkere pittige smaak.
Pittige boerewors wordt vaak samen met een milde pap geserveerd. Deze pap wordt gemaakt van maismeel en water. Voor het ontbijt wordt het ook wel gegeten, maar dan met melk en suiker.
Chakalaka saus
Deze saus wordt vaak geserveerd bij pittige boerenwors. Maar hij is ook lekker bij andere gerechten. Dit is een pittige relish met onder andere tomaat, ui, bonen en pepers. De saus komt oorspronkelijk uit de townships van Johannesburg.
Koeksister
Koeksister is een zoete lekkernij afkomstig uit Kaapstad. ‘Koek’ komt van het Nederlandse woord, al heeft het niet veel weg van een koekje. Koeksister wordt namelijk gefrituurd en is daarom eerder te vergelijken met een oliebol of donut. Héél zoet en sticky!
Potjiekos
Een potjie is een driebenige kookpot, gemaakt van gietijzer. Traditioneel wordt de pot boven hete kolen geplaatst, en gevuld met verschillende ingrediënten voor een goede stoofpot: vlees, groenten, aardappels, kruiden.
Voor de bereiding van potjiekos kan de stoof wel úren op het vuur staan. Dit is zeker iets wat je moet proberen als je ooit in Zuid Afrika bent!
Meer over culinair Zuid-Afrika
- 6 culinaire verrassingen waarvoor je nu naar Zuid-Afrika wilt reizen
- De lekkerste restaurants in Bloemfontein (Zuid-Afrika)
- Zuid-Afrikaanse Biltong: heerlijk gedroogd vlees