Oranje boven: zoete aardappel koken, bakken, roosteren en poffen doe je zo
Hoewel er nog steeds veel mensen zijn die dagelijks een avg’tje op tafel zetten, is de aardappel langzaam aan het verdwijnen uit veel gerechten. Want zijn zoete broertje is hot & happening. En zit bovendien vol vitamine A en C, calcium, magnesium en vezels, en heeft dan ook nog een lagere glycemische index.
Het moge duidelijk zijn: zoete aardappel is hip. En hoewel wij zelf niet ineens tegen gewone aardappels zijn, moeten we toegeven dat de bataat in sommige gerechten gewoon hartstikke lekker is. We vertellen je graag iets over zoete aardappel koken, bakken, roosteren én poffen. Jup, de keuze is reuze.
Zoete aardappel koken
Zoete aardappel koken is eigenlijk helemaal niet zo verschillend van de bereidingswijze bij gewone aardappels. Schil je zoete aardappels met een dunschiller of aardappelschilmesje; bruine plekjes kun je er sowieso met een mesje uit halen. Spoel de aardappels daarna even af onder de kraan en snijd ze in stukken van gelijke grootte, zodat die even snel gaar worden.
Breng ondertussen een laag water aan de kook en doe daar de zoete aardappels in, samen met een snufje zout. Er hoeft niet extreem veel water in de pan te zitten, maar zorg wel dat de aardappels net onder water staan. Laat ze zo’n 15 à 25 minuten koken; je kunt af en toe testen of ze gaar zijn door er met een vork in te prikken.
Voor zoete aardappels geldt dat je ze liever te rauw hebt dan te gaar. In principe kun je ze rauw namelijk gewoon eten, terwijl ze hun smaak verliezen als je ze heel lang kookt. Giet de gekookte zoete aardappels vervolgens af. Je kunt ze serveren met groenten en (vega)vlees, of er een stamppot van maken zoals je ook zou doen met gewone aardappels.
Zoete aardappel bakken
Zoete aardappel kun je ook bakken in de pan. Dat kan zonder, maar ook met schil. Was de aardappelen dan gewoon even. Snijd ze vervolgens in (halve) plakjes of kleine blokjes, en verhit ondertussen wat olie in een koekenpan. Bak de stukjes zoete aardappel in 12 à 16 minuten gaar op middelhoog vuur; ook hierbij geldt dat je met een vork kunt testen of ze al zacht zijn. Voeg zout en peper en eventueel andere kruiden toe. Schep ook regelmatig om, zodat alle kanten een mooi goudbruin laagje krijgen.
Lees ook: Een superlekkere culinaire trend: zoete aardappel desserts
Zoete aardappel roosteren
Onze favoriet is misschien toch wel zoete aardappel uit de oven. Maak bijvoorbeeld zoete aardappelfriet! Dat gaat ongeveer hetzelfde als bij normale friet uit de oven. Was je zoete aardappels en snijd die in reepjes, in frietvorm dus. Schep daar wat olie en kruiden doorheen en verdeel ze over een bakplaat.
Rooster ze op 220 graden in 30 à 40 minuten goudbruin, afhankelijk van de grootte van je frietjes. Let erop dat je ze tussendoor regelmatig omschept! Je frietjes worden het meest knapperig als je de schil eraan laat en een metalen bakplaat gebruikt. Al onze tips voor de knapperigste zoete aardappelfrietjes lees je hier.
Zoete aardappel poffen
Liever iets anders dan zoete aardappelfriet? Je kunt zoete aardappels ook in z’n geheel in de oven doen. Zorg er dan voor dat je ze goed wast en er met een vork wat gaatjes in prikt. Smeer de buitenkant in met olie en pak ze per stuk in in aluminiumfolie. Als je dat niet in huis hebt, kun je ze eventueel ook in de oven doen zonder folie. Mogelijk worden ze dan minder snel gaar.
Een zoete aardappel poffen duurt 45 à 60 minuten op 200 graden, afhankelijk van de grootte. Zijn ze goed zacht? Haal ze uit de oven en snijd de zoete aardappels in de lengte open. Daarna kun je de binnenkant een beetje prakken met een vork en je gepofte aardappel vullen met een mengsel naar keuze.