Is zoete aardappel echt gezonder dan de gewone aardappel?
De oranje zoete aardappel is inmiddels bijna net zo’n belangrijk onderdeel van het avondeten als het klassieke exemplaar. Mede dankzij de gezonde stempel die deze bataat heeft verworven. Op één of andere manier associeren we de zoete aardappel klakkeloos met de term ‘supergezond’. Maar is dit ook wel echt zo? En is de zoete aardappel dan ook echt altijd gezonder dan de gewone aardappel?
Is zoete aardappel echt gezonder dan de gewone aardappel?
Laten we beginnen bij het begin: ook al draagt de zoete aardappel de term ‘aardappel’, officieel is het geen familie van de bekende pieper. De verwarring is begrijpelijk, zo lezen we ook in dit artikel van het AD, gezien de overeenkomsten in uiterlijk en structuur. Maar de zoete variant – a.k.a. de bataat – behoort tot de knolgewassen en is daarmee onderdeel van de windefamilie. Z’n klassieke concurrent mag de nachtschade tot z’n familie rekenen.
Koolhydraten in zoete aardappel
Vooral wanneer het gaat om een koolhydraatarm dieet, behoort de zoete aardappel tot een grote favoriet. Immers hoor je vaak dat pasta, witte rijst, brood en aardappelen in dat geval uit den boze zijn. De waarheid ligt toch echt wat genuanceerder. De zoete aardappel is zoet doordat het suikers bevat. Aangezien de zoete knol hier flink wat van bevat, en de normale aardappel vrijwel niets, scoort de zoete aardappel niet per se bonuspunten in de koolhydratencategorie.
> Bekijk ook: 7 goddelijke recepten met zoete aardappel
Voedingswaarde
De hoeveelheid gezonde voedingsvezels van de zoete aardappel geven dan weer een mooie balans tegenover de – natuurlijke – suikers. Dit zorgt ervoor dat de GI (glycemische index) laag blijft. In makkelijke taal: je bloedsuikerspiegel blijft op peil en geeft minder snel pieken, wat ervoor zorgt dat je je langer verzadigd voelt. In tegenstelling tot de normale aardappel, die een dubbele waarde heeft.
Bereidingswijze
Het laatste punt: de vitamines. Waar de zoete aardappel bomvol vitamine A zit, met daarnaast calcium en vitamine C, scoort z’n normale versie hoger als het gaat om magnesium en vitamine B6. Bij alle bovenstaande informatie komt ook nog eens bij dat de manier van bereiden een hoop verschil in voedingswaarden met zich meebrengt. Een rauwe zoete aardappel is minder gezond natuurlijk wanneer ‘ie met ahornsiroop en panko dubbel gebakken wordt in boter, natuurlijk. Dan zijn gekookte aardappelen weer een stuk gezonder.
Zoete of gewone aardappel
De conclusie: beide aardappelen zijn een goede keuze, de één is niet per definitie op alle vlakken een stuk gezonder dan de ander. Maar wil je je bloedsuikerspiegel op peil houden, dan kun je het beste voor de zoete oranje versie gaan. Overigens, ook zoete aardappelen onder elkaar schelen weer op dit gebied. Zo heeft de kumara weer een hogere index dan de oranje versie. En dat geldt uiteraard ook weer voor paarse, roseval en de tientallen verschillende soorten andere ‘gewone’ aardappelen.