Zo wordt panko gemaakt: dat fantastische Japanse broodkruim
Panko is dat heerlijk luchtige Japanse broodkruim waar je fantastisch lekker mee kunt paneren. In onze voorraadkast is het inmiddels een vaste waarde en daarom zijn we ook zo benieuwd: hoe wordt panko eigenlijk gemaakt?
Wat is panko ook alweer?
Panko is een Japans paneermeel dat veelal wordt gebruikt om vlees, vis en andere snacks te paneren en vervolgens te bakken of frituren. Qua smaak zijn deze kleine droge vlokjes net iets zoeter dan ons westerse paneermeel.
Ook qua textuur zijn er verschillen tussen de twee. Waar het paneermeel dat wij kennen meestal fijngemalen is, bestaat panko juist uit grovere vlokken. Dat maakt dat in panko gebakken ingrediënten ook wat meer crunch bevatten dan hun tegenhangers met traditioneel paneermeel.
Zo wordt panko gemaakt
Net als paneermeel wordt panko (niet geheel verrassend) gemaakt van brood. Dat wordt echter niet in een traditionele oven gebakken, maar tegen metalen platen die elektrische stroom bevatten.
Door deze methode wordt het brood in feite gestoomd van binnenuit, waardoor er geen korst ontstaat. Qua textuur lijkt het brood zelfs meer op tofu dan op brood. Denk: een gelijkmatige kleur en een neutrale smaak.
Dat brood wordt vervolgens fijngemalen tot brosse, luchtige vlokken met een knapperige textuur. Zelf panko maken volgens de traditionele methode wordt dus moeilijk, maar wil je je er toch aan wagen zijn er wel recepten (zoals deze) waarin je panko gewoon in je oven maakt.
Hoe gebruik je panko?
En tot slot: hoe gebruik je het? Heel simpel, eigenlijk zoals je normaal ook paneermeel gebruikt. Je bestuift een product met wat bloem, haalt het door een losgeklopt eitje en rolt of drukt het daarna door een bord met panko.
Daarna is het alleen nog maar een kwestie van frituren of bakken. En ideaal, bewaar het gewoon in een luchtdichte trommel en je kan er maanden mee vooruit.
Onze favoriete recepten met panko:
- Culy Homemade: scotch eggs van kippengehakt met Kewpie mayo en tonkatsusaus
- Culy Homemade: vega(n) katsu curry met krokante aubergine & zoete aardappel
- Culy Homemade: bao met kroket van edamame en Sriracha