Zó wordt het chocoladebier van Tony’s Chocolonely gebrouwen
Chocoladebier?! Zijn ze nou helemaal gek geworden bij Tony’s Chocolonely? Welnee: de chocolademakers wisten het allang: bier en chocolade gaan heel goed samen. In samenwerking met brouwerij De Prael in Amsterdam maakten zij hun eigen Tony’s Chocolate Milk Stout.
Chocolade en bier zijn twee van onze favoriete dingen in het leven. Dus toen Tony’s Chocolonely begin deze maand de Tony’s Chocolate Milk Stout lanceerde, in samenwerking met de Amsterdamse brouwerij De Prael, sprongen wij een gat in de lucht.
Het werd nog beter: we mochten een kijkje komen nemen in de brouwerij, om te zien waar en hoe Tony’s Chocolate Milk Stout wordt gebrouwen.
Een kijkje in De Prael
In het proeflokaal van De Prael aan de Oudezijds Voorburgwal in Amsterdam nemen we plaats aan de bar. De samenwerking tussen de brouwerij en Tony’s Chocolonely is eigenlijk een hele logische: de bedrijven hebben allebei een verhaal te vertellen en doen dat doormiddel van een mooi product. Bij De Prael is dat bier, bij Tony’s natuurlijk de chocolade.
Fer, oprichter en eigenaar van De Prael vertelt ons iets over dat verhaal: “Allebei zijn we een sociale onderneming. Tony’s zet zich in voor slaafvrije chocolade, De Prael is vijftien jaar geleden opgericht om mensen een arbeidsplaats te kunnen bieden.” Met een achtergrond als verpleegkundige in de psychiatrie, zag hij een gat in de arbeidsmarkt voor ex-gedetineerden en mensen met psychische problemen. Zij zijn als dagbesteding vaak aangewezen op klusjes als wasknijpers maken en komen ook na hun behandeling moeilijk aan het werk.
Fer: “Toen dacht ik: hoe stoer zou het zijn voor die mensen om bier te maken? Met De Prael wilden wij een stoer bedrijf beginnen waar die mensen met trots zouden kunnen werken.” Dat sloeg aan: mensen waren apetrots op het eindproduct en op de eerste feestjes in kantines waar het bier werd uitgedeeld, bleken mensen het bier ook lekker te vinden. Een proeflokaal en winkel volgden.
Ondanks dat de brouwerij enorm groeit – er is inmiddels een tweede brouwerij in de maak bij de Houthavens in Amsterdam en er zijn plannen voor uitbreiding naar andere steden – blijft De Prael vooral een sociale onderneming. Fer: “Bier is het middel. Het doel is nog steeds om mensen een arbeidsplaats te kunnen bieden.”
Chocoladebier
Hoe was het voor De Prael om bier te maken met mensen die geen bierprofessionals zijn, maar chocoladeprofessionals? Pepijn van De Prael vond het een hele leuke klus: “We hadden al een milk stout van de Prael; dat is een biertje met lactosesuiker, wat een zoete smaak geeft aan het donkere bier”.
Maar toen kwam de uitdaging: het Tony’s cacaopoeder, van cacaobonen die direct zijn ingekocht bij hun partner-coöperaties in Ghana en Ivoorkust, verwerken in het bier. Pepijn: “De smaak moest goed zijn, dus de verhouding moest goed zijn.” Het bier is vier keer opnieuw gebrouwen om te testen, tot ze een perfect chocoladebiertje overhielden.
Wij mogen ‘m proeven: het is een onwijs lekker donker bier geworden, met een lichte chocoladesmaak. Niet té vol of chocolade-achtig, zodat je ‘m ook heel goed kunt drinken bij bepaalde gerechten.
Bier waar je blij van wordt
Voor Tony’s was De Prael de ideale partner voor een uitstapje naar de bierbusiness. Fleur van Tony’s vertelt: “We zijn gelijkgestemd als sociale bedrijven, met een product waar je heel erg blij van wordt. Wij vinden het heel mooi dat De Prael meer is dan alleen bier. Op die manier zijn zij voor ons een partner die ook óns verhaal versterkt.”
Maar waarom bier maken, vragen wij aan de Tony’s. “Het is een product dat vragen oproept en dat is precies wat je wil. Het assortiment van bierbrouwerijen is de laatste tijd al enorm gevarieerd geworden, maar het bier dat wij hebben gemaakt, roept net even wat andere vragen op. Je pakt dit flesje toch even op om te bekijken waar het vandaan komt.”
Daarom is ook expres gekozen voor een flesje met een afwijkend uiterlijk: geen traditionele bottleneck, maar een kleiner exemplaar (25 cl), meer een buikfles.
Bij een kijkje in de fabriek, zien we de enorme ketels waarin het (chocolade)bier wordt gebrouwen. Er kan wel 1300 liter bier in één ketel. De cacao van Tony’s gaat er in de laatste 30 minuten van het brouwproces bij.
Daarna wordt het bier via buizen uit de ketels naar beneden afgevoerd, waar het van 90 graden naar 20 graden afkoelt en in tanks wordt opgeslagen. De vergisting van het bier duurt tussen de vier dagen tot een week.
Zo drink je ‘m
Tony’s Chocolate Milk Stout is het lekkerst als ‘ie zo’n 7 à 8 graden is. Een flesje bevat 4,9% alcohol.
Waarbij kun je ‘m het beste drinken, willen wij weten. Chocolade wordt genoemd, evenals gerechten met wild en kazen. Wij vinden ‘m vooral érg lekker bij Tony’s reep melk-coffee-crunch.
Tony’s Chocolate Milk Stout is nu verkrijgbaar als ‘Bier van het Moment’ van de tap bij verschillende horecazaken in Nederland. De flesjes zijn te koop bij Marqt, Gall & Gall, Mitra, een aantal Albert Heijn-winkels, zelfstandige slijterijen en in de Tony’s Store in Amsterdam.