Redactie
Redactie Inspiratie 9 okt 2013
Leestijd: 2 minuten

Zo voorkom je een kleffe bodem van je taart of quiche

Wanneer we een taart of quiche bakken willen we dat de bodem knapperig is en uit elkaar valt op het moment dat je je tanden erin zet.. Jammer genoeg gebeurt het maar al te vaak dat hij juist soggy (klef) wordt, tijd voor verandering dus! 

De uitspraak ‘soggy bottoms’ werd wereldberoemd door Mary Berry van The Great British Bake Off en sindsdien vreest elke (thuis)bakker een dergelijk resultaat. Want als je bodem uiteindelijk te klef, zacht of nat is, betekent het dat er (teveel) vocht is vrijgekomen dat wordt geabsorbeerd door de bodem.

Gelukkig kun je dit voorkomen door een aantal maatregelen te nemen:

Het juiste beslag

Wat veel thuisbakkers onderschatten is de kracht van een recept. Zeker wanneer je het voor de eerste keer maakt, is het van groot belang dat je alle stappen en ingrediënten precies volgt. Hierdoor wordt de kans dat je beslag of deeg verkeerd bakken alleen maar kleiner, en voorkom je dus ook gedeeltelijk die bekende soggy bottom. 

Let wel op dat je het beslag niet te lang mixt. Hierdoor kan er teveel lucht ontstaan, waardoor je taart uiteindelijk in elkaar kan zakken.

Insmeren

Smeer je bodem voor het bakken in met bijvoorbeeld ahornsiroop. Dit werkt als een soort seal waardoor de sappen uit je vulling niet meer bij het deeg komen.

Blind bakken

Door je bodem van tevoren te bakken met een blinde vulling, zorg je ervoor dat hij wordt gegaard, voordat het beslag wordt toegevoegd. Hierdoor neem je een groot deel van de risico’s weg, al moet je nog steeds oppassen dat het beslag niet te nat is.

Lees hier hoe je een bodem blind bakt.

Bron: WoodWood

Ovenstand

Zorg ervoor dat je oven heet genoeg is en test dit met een aparte thermometer. Sommige ovens, vooral de wat oudere soorten, willen nog wel eens een andere temperatuur aangeven dan hij daadwerkelijk is.

Daarnaast kan je ervoor kiezen je taart op een lagere plek in de oven te bakken. Hierdoor concentreert de hitte zich aan de onderkant, waardoor je als het goed is een meer knapperige bodem krijgt.

Afkoelen

Je bent er bijna, maar voordat je je taart aansnijdt, moet hij nog even afkoelen. Laat de taart of quiche eerst in de vorm een kwartiertje afkoelen en ga vervolgens met een mes langs de zijkantjes van je taartvorm. Haal de taart uit de vorm en laat volledig afkoelen op een rek.

Door het niet in de vorm of op een schaal of bakblik te laten afkoelen, voorkom je een groot verschil tussen de warme taart en het koude oppervlak, wat resulteert in condens. Laat het nou net dit laatste zijn wat op het laatste moment nog roet in je eten kan gooien. Door je baksel juist op een rek te laten afkoelen, zorg je ervoor dat het gelijkmatig en voorzichtig gebeurt, waardoor het verschil minder groot is.

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.