Zo plan je het perfecte tuinfeest
De zomer is het uitgelezen moment voor een gezellig tuinfeest met vrienden & familie, hapjes & drankjes. Voorbereiding is hierbij het halve werk, en daarom helpen wij jou graag het perfecte tuinfeest te plannen.
Om het wat makkelijker te maken hebben we de planning in drie delen verdeeld: ‘het begin’, ‘een paar dagen van tevoren’ en ‘party time!’.
1. Het begin
Aantal gasten – Stuur een week of drie van tevoren de uitnodigingen, en vraag je gasten om bijvoorbeeld tot uiterlijk een week voor het feest te laten weten of ze komen. Precies zul je het nooit weten, maar een goede schatting maken is dan niet zo moeilijk.
Tip: vraag je gasten of ze last hebben van een allergie of intolerantie (voor bijvoorbeeld lactose, gluten of noten). Zo kom je niet voor vervelende verrassingen te staan op de dag zelf. Vraag ook of er (kleine) kinderen meekomen, ook hier kan je ruim van tevoren rekening mee houden door bijvoorbeeld een speciale kinderhoek, decoraties en kindvriendelijke hapjes.
Back-up plan – Hoewel we natuurlijk met smart hopen dat het zonnetje blijft schijnen, weet je dit natuurlijk nooit zeker. Bedenk daarom ruim van tevoren een back-up plan. Wat gebeurt er als de weersvoorspelling een dag vooraf zegt dat het met bakken uit de hemel komt? Of wat als het tijdens het feest gaat stortregenen?
Thema – Het doet wellicht wat Amerikaans aan, maar het bedenken van een thema kan het een stuk makkelijker voor je maken en zorgt er daarbij voor dat het feest er meer als één geheel uitziet. Denk bijvoorbeeld aan kleuren (pasteltinten, rood, groen) of landen (Italië, La Douce France, all American barbecue of Japan). Het thema kun je vervolgens doorvoeren in zowel de aankleding als het eten, maar ook bijvoorbeeld de uitnodiging.
Het eten – Als je een eventueel thema hebt bedacht, wordt het een stuk makkelijker om te bedenken wat voor eten je gaat maken. Wordt het een buffet? Serveer je de gerechten in verschillende gangen? Of zet je grote schalen op tafel? Kijk naar waar je ruimte voor hebt, wat je zelf het fijnst vindt en waar je al ervaring mee hebt.
Bedenk op basis hiervan welke gerechten je gaat serveren en test ze desnoods, zodat je de recepten al goed kent. Ook handig: bedenk welke hapjes of onderdelen van recepten je al een dag (of meerdere) van tevoren kunt maken.
De drankjes – Vergeet daarnaast niet de drankjes, want ook die zijn niet geheel onbelangrijk. Witte en rode wijn, bier, (zelfgemaakt) sap en water zijn altijd goed.
Maar, wat nog feestelijker staat, zijn karaffen met water met een smaakje en cocktails. Laat deze laatste door een (professionele) cocktailshaker maken, zet ze alvast klaar (in karaffen of in glazen) of laat de gasten ze zelf maken. Zorg hierbij ook voor alcoholvrije opties zoals appel- of perensap in plaats van alcohol.
2. Een paar dagen van tevoren
Een paar dagen van tevoren begint het grote voorbereiden pas echt. Als het goed is weet je nu ongeveer hoeveel mensen je kunt verwachten, waardoor concreet plannen een stuk makkelijker wordt. Maar, wat moet je precies halen? Wat kun je al maken? En waar stonden ook alweer alle tuintafels en -stoelen?
The list: een paar dagen van tevoren begin je met het maken van een definitieve lijst aan gasten, gerechten, boodschappen en andere dingen die nog moeten worden geregeld. Vooral de boodschappenlijst is belangrijk en werk hierbij het liefst met categorieën. Hierdoor wordt het boodschappen doen een stuk makkelijker (want: alles is bij elkaar opgeteld en staat handig verdeeld) en hoef je niet van hot naar her te rennen. Kijk eventueel welke producten waar in de aanbieding zijn of nog handiger: wat je online kunt bestellen.
To do: als je lijst af is, is het tijd om aan de slag te gaan. Probeer ongeveer twee dagen van tevoren zoveel mogelijk producten te halen, zodat je nog ruim de tijd hebt mochten er dingen ontbreken. Zet ook alle benodigde (tuin)meubels, decoraties en wat je allemaal nodig hebt klaar, zodat je niet op de dag zelf nog de zolder op hoeft op zoek naar die ene set stoelen.
Een ander fijn punt van goed plannen, is dat je hierdoor ruim op tijd kunt beginnen aan het maken van de gerechten. Sommige kunnen al een dag (of twee) eerder worden gemaakt, zoals bijvoorbeeld sauzen, dips en (sommige) salades. Probeer vers-gevoelige gerechten zoals pasta’s (de saus kan prima, maar het bereiden ervan liever bewaren tot de dag zelf), vlees (behalve natuurlijk gerechten als pulled pork), vis en bladsalades (van een slappe hap wordt niet blij).
3. Party time!
Opeens is het zover: de dag van het grote feest is aangebroken. Maar, geen paniek! Als het goed is alles tot in de puntjes voorbereid, en is het vandaag alleen nog maar een kwestie van klaarzetten, sommige gerechten maken en de laatste puntjes op de ‘i’ zetten.
Begin met het inventariseren van wat je nog moet doen. Wat moet je nog maken? Moet je voor een laatste keer naar de supermarkt? Welke spullen kan ik alvast klaarzetten? Maak hier vervolgens een laatste lijst van, zodat je een duidelijk overzicht hebt van wat er gedaan moet worden. Zelf starten we het liefst met het klaarzetten van alle meubels en decoraties, zodat we daar niet meer aan hoeven te denken.
Probeer daarbij een deadline aan te houden die één of twee uur voor de aanvangstijd van de eerste gasten ligt, zodat je zeker weet dat alles op tijd geregeld is. En dan rest ons nog één ding te zeggen: party time!
4. The day after
Uitgeput zit je met een kop thee en bammetje met kaas op de bank. Hopelijk was je feest een daverend succes en gingen je gasten naar huis met een fijn gevoel. Maar dan: de rotzooi! Tja, dat blijft een nare bijkomstigheid, maar als je zo snel mogelijk aan de slag gaat, valt het allemaal wel mee.
Dan is er nog een grote kans dat je eten over hebt. Hoeveel dat is verschilt, maar bij ons is het vaak genoeg voor de rest van de week. Zonde om weg te gooien, dus maak er nog een extra feestje van. Kijk bijvoorbeeld hier om te zien wat je kunt doen met restjes vlees of vis.