Zo plan je de ultieme culinaire trip naar het buitenland
Is er een betere vorm van vrijetijdsbesteding dan een culinaire trip maken? En waar andere mensen dan naar toeristische attracties of musea gaan, lopen wij alle patisserieën, wijnbars en restaurants af op de plek van bestemming. De beste manier om een vreemde stad (of een land) te leren kennen, is immers doormiddel van zijn keuken. 8 tips om het meeste te halen uit je culinaire trip naar het buitenland:
1. Maak een eigen kaart op Google Maps
Voorkom dat je rond etenstijd eindeloos door de stad doolt, op zoek naar een restaurantje dat er goed uitziet (en vervolgens bij een matige tent terechtkomt… de horror!). Doe voorbereidend werk en maak thuis alvast een eigen kaart aan op Google Maps. Daarop plaats je pionnetjes op de plekken waar goede restaurants zitten.
Je kunt zelfs elk type restaurant een ander kleurtje geven, bijvoorbeeld geel voor ontbijttentjes, groen voor lunchtenten en rood voor restaurants. En deel de kaart met je reisgenoten.
2. Verdiep je in de chefs
Lees je in, check Chef’s Table op Netflix, pak die oude afleveringen van Anthony Bourdain er nog eens bij en ontdek welke chefs de toon zetten op jouw reisbestemming. Welke restaurants hebben zij allemaal? Check ook hun Instagram accounts, voor de restaurants waar zij zelf graag gaan eten.
Nog een tip: het boek ‘Where chefs eat‘ is een fantastisch naslagwerk, waarin (sterren)chefs tippen waar zij graag eten, overal ter wereld. Er is inmiddels ook een bijpassende app.
3. Broertjes & zusjes
Gaat dat luxe restaurant ver boven je budget? Dit is de truc: veel toprestaurants hebben broertjes & zusjes. Veel chefs krijgen naast het runnen van hun sterrentoko behoefte aan een meer low-key etablissement. Iets meer casual, met bijbehorende prijzen. Vergelijkbaar met een Francois Geurds die FG Okonomiyaki Bar opende of Umami by Han van Han Ting.
Daarnaast serveren sommige sterrenrestaurants ook een barmenu, dat vaak minder prijzig is. Checken dus!
4. Ga voor lokaal
Heb je een eindeloos lange lijst met restaurants verzameld en kun je niet kiezen? Misschien is dit een handige leidraad: ga voor het eten dat je alleen op die plek het beste kunt eten. Goede sushi hoeft niet kenmerkend te zijn voor een stad of land (behalve misschien in Japan). Die Joodse deli in New York is dat bijvoorbeeld wél, net als die typisch Franse bistro in Parijs dat is of dat Scandinavische restaurant in Kopenhagen.
5. Reserveer tijdig
In populaire foodie-steden als New York, Parijs, Londen en Kopenhagen zijn tafeltjes voor bekende restaurants net zo gewild als een concertkaartje voor Beyoncé. Veel restaurants zitten dan ook algauw drie maanden van tevoren volgeboekt. Gelukkig kun je dat tegenwoordig bijna allemaal online checken.
Doe dat tijdig en stel een melding in op je telefoon wanneer het reserveringssysteem weer nieuwe boekingen aanneemt, zodat je op tijd een tafeltje bemachtigt. Sommige restaurants in wereldsteden als Parijs, Londen en New York werken op een walk ins only-basis. Ook geen probleem, zolang je tijdig op komt dagen en een half uur tot een uur wachten voor lief neemt.
6. Ga lopen
Laat de taxi, metro of uber even voor wat ‘ie is, trek je sneakers aan en ga lopen! Als je te voet door een stad trekt, kom je vanzelf ook plekjes tegen die er leuk uitzien. Maak er onderweg foto’s van met je telefoon en check later op de Wifi online of ze goede kritieken krijgen. Zo ja, dan weet je dat je terug moet!
7. Ga naar de supermarkt
Vraag het elke Culy: we zijn pas écht op vakantie als we een onbekende supermarkt kunnen ontdekken in een ander land. Alleen al de groente-afdeling is beter dan welk museum dan ook. Check ook zeker de buitenlandse kazen, het brood, de visafdeling en de bieren en wijnen. We hopen dat je een extra koffer hebt meegenomen…
8. Boek een kookcursus
Hoe leuk is het om in Italië pasta te leren maken van de nonna’s? Of om je in Japan te verdiepen in de kunst van sashimi? Veel restaurants bieden kookcursussen aan waar je je online voor kunt inschrijven. Tip: mocht je naar New York gaan, dan raden wij de masterclasses van Osakana in Brooklyn aan. Hier leer je alles van goede bouillons voor je homemade ramen tot aan Japanse pickles maken.