Zo organiseer je thuis een Japans shabu shabu feestje
Shabu shabu is niet alleen de naam van de all-you-can-eat formule, maar ook van een Japans gerecht. En geloof ons: shabu shabu is zó lekker dat we je zouden willen verplichten het een keer te proberen.
Simpel gezegd is het een Japanse variant op Chinese fondue. Je gaart groenten, paddenstoelen, vlees en soms ook vis in een heerlijke bouillon (dashi) aan tafel, maar je kunt ook dim sum, noodles, tofu en meer toevoegen.
De sterspeler is (meestal) het vlees, waarbij het liefst dungesneden Wagyu beef wordt gebruikt. Daarnaast kun je ook andere soorten rundvlees, maar ook varken, kip, lamsvlees, kreeft, garnalen en krab gebruiken.
Voor extra smaak en body serveer je er nog witte rijst bij en verschillende sauzen. Die laatste zijn vooral bedoeld voor het vlees, terwijl de rijst heerlijk is met de bouillon en de resterende ingrediënten. Zet bijvoorbeeld schaaltjes ponzu (Japanse sojasaus met yuzu), goma (een soort sesamsaus), Sriracha en chilisaus klaar.
Shabu shabu op sterrenniveau
Hoewel shabu shabu klinkt als iets dat al eeuwenlang bestaat, is het een uitvinding uit de twintigste eeuw. Restaurant Suehiro in Osaka introduceerde het gerecht en vroeg er zelfs patent op aan.
Inmiddels is het redelijk ingeburgerd in de Japanse eetcultuur en kun je het over de hele wereld eten, bijvoorbeeld bij Yamazato* in Hotel Okura in Amsterdam. Het prijskaartje is flink, maar als je de eerste hap proeft weet je gelijk dat het het volledig waard is.
Dit heb je nodig
Zelf shabu shabu maken is even een werkje, maar wel onwijs leuk voor tijdens een uitgebreid etentje. De tafel staat vol met schaaltjes en in het midden staat de pan (op een gas- of inductieplaatje, of volledig elektrisch), welke je online kunt bestellen voor een paar tientjes.
Voordat het zover is moet alles natuurlijk worden voorbereid en dat begint bij de bouillon. Deze kun je zelf maken (van bijvoorbeeld kombu of kip), maar ook kant-en klaar kopen. Laat de bouillon ruim van tevoren trekken. Kies ook ruim van tevoren het hoofdingrediënt (vlees of vis) en vraag je slager of visboer om het in dunne plakjes of hapbare stukjes te snijden.
Vlak voordat je aan tafel gaat kun je de groenten (bijvoorbeeld spinazie, paksoi, witte kool en broccoli), paddenstoelen (shiitake, enoki en oesterzwam), tofu en het vlees of vis (indien nodig) voorsnijden. Houd hierbij rekening dat sommige producten langer nodig hebben om te garen, waardoor kleinere stukjes handig zijn.
Kook ook alvast de rijst en zet de resterende ingrediënten zoals de noodles en dim sum klaar. Serveer de bouillon in de pan en leg voor je gasten stokjes, lepels, de sauzen en schaaltjes klaar. Nu kan het feest beginnen!