Redactie
Redactie Inspiratie 21 jul 2023
Leestijd: 4 minuten

Zo maak jij thuis de beste Surinaamse roti met kip, geit of lam

Roti is één van de meest populaire afhaalmaaltijden, maar wist je dat zelf roti maken ook helemaal niet zo lastig is? Van kip tot geit of lam, zo maak jij de lekkerste Surinaamse roti.

Wat is roti?

Zelf roti maken? We focussen hier even op het vlees, zelf de rotiplaat maken is nogal tijdrovend en vergt veel oefening. Gelukkig is er genoeg van goede kwaliteit te koop: een bezoekje aan een Surinaams eethuisje of toko en je hebt een lekkere plaat te pakken.

Goed om te weten: we spreken dan wel vaak over roti als we het hebben over het complete gerecht van vlees, kouseband, aardappelen en ei. Maar officieel heet alleen het brood (ofwel de hartige pannenkoek) waarmee je deze bijgerechten eet roti. Dat woord stamt af van rotikā, wat brood betekent in het Sanskriet. Met het woord roti wordt in veel landen dan ook verwezen naar (een vorm van) platbrood. Denk aan roti jala uit Maleisië of roti prata/paratha uit Singapore.

Roti Jala: hartige Maleisische netpannenkoekjes met kurkuma & kokosmelk

Uit welke keuken is roti afkomstig?

We lieten het woord Sanskriet al even vallen; een taal die we koppelen aan India. Roti – waarmee het brood wordt bedoeld – vind je dan ook in grote delen van India, Nepal, Pakistan, maar ook in Sri Lanka en Oost-Afrika. Het wordt ook wel chapati genoemd.

Spreken over roti als compleet gerecht, gebeurt eigenlijk alleen in Suriname en Nederland. Sinds er in de jaren ’70 veel Surinamers naar Nederland emigreerden, is het hier een populair afhaalgerecht geworden dat niet meer is weg te denken uit de Nederlandse eetcultuur. Daarvoor namen Hindoestanen het juist mee vanuit India naar Suriname.

Masala versus garam masala

De grote smaakmaker in roti is Hindoestaanse masala, niet te verwarren met Indiase garam masala. Masala is een mengsel van gedroogde specerijen. In de mix gaan koriander, kurkuma, komijn, mosterdzaad, nigellazaad, fenegriek en peper.

Belangrijk hierbij is dat je goede kwaliteit masala gebruikt, dit proef je echt terug. Het beste kan je naar een Surinaamse winkel of eethuisje om masala van het merk Arva te halen. Die wordt geïmporteerd uit Suriname en geeft het gerecht veel meer smaak dan de masala die je bij de supermarkt haalt.

Surinaamse roti kip of roti geit?

Onze favoriete variant is roti geit, maar je kunt het ook van lamsvlees of kip maken. Haal wel vlees waar nog bot aan zit: als je dit meestooft met het vlees geeft dit extra smaak af.

Gebruik je geiten- of lamsvlees, ga dan voor een vetter stuk vlees, zoals schouder of nek. Voor roti kip gebruik je het beste dijen of -poten met bot.

Recept: roti zelf maken doe je zo

Ieder huishouden heeft weer een eigen variant op deze Surinaamse klassieker. De verhoudingen zijn dus heel persoonlijk, varieer vooral en kijk wat jij het lekkerst vindt.

Voor de masala en het vlees

Om te beginnen stamp je knoflook en madame Jeanette-pepertjes fijn in een vijzel. Haal bij de madame Jeanette de zaden eruit, zo kun je een groter stuk van de peper gebruiken zonder dat je in de fik staat. Meer smaak, dus!

Doe hier masala bij, voor 1 kilo vlees gebruik je ongeveer 3 flinke eetlepels en een klein beetje water zodat het iets vochtiger wordt. Als je geiten- of lamsvlees gebruikt is het ook lekker om nog een extra tik komijn toe te voegen.

Braad het vlees goed aan en haal het uit de pan. Doe zonnebloemolie in de pan en bak hierin ui glazig, maar niet bruin. Voeg het mengsel van knoflook, madame Jeanette en masala toe. Doe vervolgens het vlees terug in de pan en laat alles even op middelhoog vuur bakken.

Het vet aan het vlees begint zo te smelten, waardoor de kruiden extra worden aangezet en meer smaak krijgen. Blijf wel constant roeren, want de masala brandt snel aan. Mocht het te snel gaan dan giet je er een scheutje water bij, maar het moet nog niet gaan stoven. Doe dit een minuut of 5 tot 7.

Doe vervolgens zo veel heet water bij het vlees dat het helemaal onder staat en breng het op smaak met zwarte peper. Wacht nog even met het zout, het water gaat namelijk nog inkoken en je wil niet dat het té zout wordt. Je kan nu nog een bouillonblokje toevoegen, maar als je vlees met bot gebruikt is dit eigenlijk niet nodig.

Laat het vlees in 2 tot 3 uur op een laag vuurtje stoven tot het mals is maar nog wel bite heeft. Breng het vlees nu op smaak met zout.

Voor de kouseband

Roti is wat ons betreft niet compleet zonder kouseband. Snijd deze in stukjes en blancheer heel kort, bak het daarna op in de pan met wat kleine gedroogde garnalen (die moet je wel eerst even weken) en voeg zout en peper toe. Je kan er eventueel ook nog wat ui en knoflook bij meebakken.

Voor de aardappels

Als je er ook aardappels bij wil eten, kun je deze het beste even apart koken in gezouten water en daarna mengen met de saus.

6 x adresjes voor de lekkerste roti in Amsterdam

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.