Zo maak je zelf de lekkerste ontbijtsalade
Een eitje, bakje yoghurt of boterham met kaas is voor velen van ons onderdeel van het ontbijtritueel, maar ook salades worden steeds populairder in de ochtend. Wij geven je tips om zelf de lekkerste ontbijtsalade te maken.Â
Op de Culy redactie zijn we dol op een salade als ontbijt. Je kunt ‘m namelijk vullen met van alles (van fruit tot groenten en van nootjes tot chocolade), maar nog beter is dat je een salade de avond van tevoren al kunt maken.
Culy Ontbijtshaker
Vorig jaar ontwikkelde Culy’s Monique zelfs in samenwerking met AH to go de Culy Ontbijtshaker. In het handige bakje vond je een mix met frisse mango, verse spinazie, stukjes chocolade, pecannoten, kokos, boekweit, parelcouscous en een yoghurt-vanille dressing.
Helaas was de Ontbijtshaker een tijdelijk product en is deze niet meer te koop, maar je kunt ‘m natuurlijk wel zelf maken (of een variant erop). Maak een mix van bovenstaande ingrediënten, maar bewaar de dressing in een apart bakje.
Tips voor de lekkerste ontbijtsalade
Om zelf een ontbijtsalade te maken kun je het beste je creativiteit de vrije loop laten en je favoriete ingrediënten te mengen. Om de salade niet te heftig te maken voor de vroege morgen, gebruiken wij het liefst geen vlees of vis.
Ga vervolgens voor een aantal van de onderstaande ingrediënten en je dag kan niet meer stuk!
Fruit
Wil je een zoetje toevoegen aan je salade? Ga dan voor in stukjes gesneden fruit. Denk bijvoorbeeld aan mango, papaya, kiwi, appel of peer, maar ook frambozen, blauwe bessen, granaatappelpitjes, vijgen, bramen en aardbeien doen het goed.
Tip: zorg dat je fruit zo vers mogelijk is, maar niet overrijp. Anders kan het eindresultaat snotterig worden en dat wil je natuurlijk niet.
Vulling
Om je salade wat meer vullend te maken kun je granen en pseudo-granen toevoegen. Denk aan neutrale smaken als (parel)couscous, rijst, bulghur en orzo, maar vooral ook de nootachtige soorten als boekweit, quinoa, spelt en gerst. Ook eieren zijn heerlijk!
Tip: gebruik maximaal één of twee soorten en kook ze iets langer dan staat aangegeven op de verpakking. Als je ze namelijk niet gelijk eet worden ze een stuk harder en door ze iets langer te koken blijven ze perfect.
Groenten
Ook groenten zijn lekker bij je ontbijt. Denk aan bladgroenten als spinazie, waterkers en rucola, maar ook (geroosterde)Â paprika, avocado, witlof, zoete aardappel, bietjes, komkommer, tomaat en pompoen.
Tip:Â laat de groenten het liefst rauw, zodat ze wel de smaak geven, maar niet te vochtig worden. Verwijder bij de komkommer en tomaat ook de zaadlijsten om dit laatste te voorkomen. Zoete aardappel en pompoen zijn het lekkerst geroosterd door de salade.
Toppings
Om van je ontbijtsalade een nog groter feestje te maken kun je lekkere toppings toevoegen. Denk aan noten, rozijntjes en stukjes chocolade, maar ook geitenkaas, verse kruiden, kiemen en cressen zijn zalig.
Tip: voeg ze pas aan het einde toe, zodat ze hun textuur behouden en je de smaken écht goed proeft.
Dressing
Tot slot de dressing, want zonder is een salade nergens. Hierbij is het natuurlijk belangrijk dat je kijkt naar de ingrediënten en vooral voor je ontbijt dat de smaken niet te heftig zijn.
Tip: vermijd knoflook, mosterd, ui en ansjovis, en omarm honing, sinaasappel- en citroensap, stroperige balsamico, vanille, yoghurt en olijfolie. Bewaar de dressing in een apart bakje of zakje en meng pas met de salade als je gaat eten. Enjoy!