Redactie
Redactie Inspiratie 17 feb 2016
Leestijd: 3 minuten

Zo maak je tomatensaus from scratch (en zonder recept!)

Vandaag geven we je tips voor hoe je zelf tomatensaus maakt, zonder recept. Want pasta is ons go-to maaltje als we zin hebben in een bordje comfort food en vooral niet te veel willen nadenken tijdens het koken.

Een goede pastasaus kan onze dag maken. Met verse ingrediënten, bomvol smaak en de juiste hoeveelheid kruiden. Soms heb je zin in een bepaald ingrediënt (bijvoorbeeld courgette), maar heb je geen zin in je standaard recept. Wat doe je dan? Dan volg je onderstaand stappenplan:

1. De pan

In principe gebruiken wij voor een tomatensaus altijd een diepere braad- of hapjespan met deksel. Dit om de meest simpele reden dat je minder spettergevaar hebt en zo de saus lang kunt laten sudderen op laag vuur.

2. Het begin van de tomatensaus

Om de saus extra veel smaak te geven, beginnen wij in de pan eigenlijk altijd met het fruiten van een ui en teentje knoflook. Deze brengen we op smaak met peper en zout, en eventuele kruiden of specerijen.

3. Kruiden & specerijen

Onze regel is: kruiden & specerijen uit de voorraadkast voeg je toe aan het begin, evenels de fijngehakte steeltjes van verse zachte kruiden, en de blaadjes van verse (zachte) kruiden aan het einde.

Bak de eerste soorten mee als de uitjes glazig beginnen te worden, en voeg de zachte blaadjes pas toe als de tomatensaus klaar is.

4. Andere smaakmakers

Naast kruiden en specerijen zijn er nog tal van andere smaakmakers die je kunt toevoegen nog voordat je de tomaten in de pan doet.

Denk aan ansjovis, kappertjes, olijven, spek of een stukje Parmezaankorst, maar ook in hele kleine stukjes gesneden winterwortel en bleekselderij doen het goed.

5. Vlees, vis en groenten

Deze stap is volledig afhankelijk van welke soort(en) vlees, vis of groenten je gebruikt. Het liefst bakken wij alles in een pan apart en voegen we het later pas toe. Hierdoor kan de saus zijn smaak optimaal ontwikkelen, en blijft de structuur van de rest precies zoals je wilt.

Ga bijvoorbeeld voor zalm, krab, vongole, mosselen, gehaktballetjes, ham, spek, courgette, aubergine, paddenstoelen, spinazie, kool, pompoen en ga zo maar door.

Uitzondering op deze regel is gehakt in tomatensaus. Omdat gehakt van zichzelf niet al te veel smaak heeft, bakken we dit mee met de kruiden en gaan we vanaf daar verder met de saus.

6. Een scheutje gezelligheid

Om je saus extra diepte te geven, blussen we de basis (dus nog voordat de tomaten erbij zijn) af met een scheutje wijn. Dit kan witte of rode wijn zijn, en de hoeveelheid is natuurlijk afhankelijk van de grootte van je portie saus. Een glaasje (ongeveer 200 milliliter) volstaat voor een pan saus voor vier personen.

Wil je liever geen alcohol gebruiken? Vervang de wijn dan door balsamico, witte of rode wijnazijn. Laat iets inkoken en breng de saus later indien nodig in balans met een schepje suiker.

7. Pruttelen maar!

Kies je voor verse (ontvelde) tomaten? Geroosterde tomaatjes? Passata? Of tomaten in blik (al dan niet in blokjes gesneden)? Wij geven de voorkeur aan combinatie van passata en tomatenblokjes uit blik.

Het is lekker makkelijk en door de combinatie houd je toch een beetje structuur. Daarbij bevatten de tomaten uit de super vaak lang niet zoveel smaak als die uit het zonnige Italië, dus gaan we liever voor het zekere in blik en fles.

Nu is het tijd om je tomatenbasis toe te voegen, het gas laag te draaien en eventueel met de deksel op de pan je saus te laten pruttelen. Wij doen dit het liefst ten minste een half uur, maar langer mag altijd. Zo kunnen de smaken goed in de saus trekken en kan het geheel iets indikken.

8. The finishing touch

Het is zover: je saus is klaar! Proef altijd of de saus nog iets mist (zout, peper, snufje suiker) en geef eventueel extra body door een schepje kookwater van je pasta toe te voegen.

Voeg vlak voor het serveren extra smaak toe in de vorm van verse kruiden (de blaadjes, waar we het bij punt 3 al over hadden), verse pesto (alleen als de saus vrij simpel van smaak is), ricotta, een scheutje olijfolie, kappertjes, olijven of een scheutje room.

Pasta puttanesca spaghetti stock
Shutterstock

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.