Zo maak je een goddelijke plaattaart
Plaattaarten: we love them! Men neme een rol bladerdeeg en je kunt er vervolgens alles op doen wat je zelf lekker vindt. Vis, vlees, groenten of kaas: you name it, it’s possible! Culy geeft je graag handige tips.
De basis
Heerlijk hè, al die toppings, maar wat dacht je van de basis? Rol je bladerdeeg uit (of leg ontdooide plakjes dakpansgewijs met de randjes op elkaar) op een met bakpapier bekleed bakblik.
Besmeer met een beetje olijfolie, crème fraîche, pesto of iets anders wat je lekker vindt. Breng eventueel op smaak met een beetje zout en peper, en verwarm je oven voor op 200 graden.
Vouw de randjes van het deeg een centimeter naar binnen. Beleg met je favoriete toppings (scroll naar beneden voor inspiratie) en bak in ongeveer 20 minuten gaar. Snijd de plaattaart in stukken en serveer met een salade.
Pas op!
Hoe makkelijk het ook is, pas wel op dat je je plaattaart niet té veel lekkers op zich krijgt. Hierdoor kan het bladerdeeg niet goed rijzen en is de kans groot dat het niet gaar wordt.
Wat je wel kunt doen is het bladerdeeg van tevoren (blind) bakken. Rol het deeg uit en prik er gaatjes in met een vork. Besmeer eventueel met je basis en bak 10-15 minuten in de voorverwarmde oven.
De toppings
Dan het belangrijkste: de toppings. In principe kun je bijna alles gebruiken wat je maar kunt bedenken, maar om je alvast op weg te helpen hebben we een aantal combinaties om je vingers bij af te likken op een rijtje gezet:
– Caprese Klassiek, maar ó zo lekker! Besmeer het bladerdeeg eventueel met een beetje verse pesto, en top met buffelmozzarella, tomaatjes, verse basilicum en een scheutje olijfolie. Serveer met een salade van gegrilde groenten
– Fruits de mer Ook vis, schaal- en schelpdieren smaken heerlijk. Bijvoorbeeld op een laagje crème fraîche met een beetje citroensap of -rasp en verse kruiden. We raden je wel aan om het deeg en de vis apart van elkaar te garen.
– Courgette met geitenkaas Besmeer je bladerdeeg met een dun laagje zure room en kruid met peper en zout. Snijd lange, dunne plakken (met een kaasschaaf) van een courgette en drapeer deze speels op de room. Top met gebrokkelde stukjes geitenkaas en rode-uienringen.
– Paddenstoel-truffel Ook weer een gouden combinatie. Bak hiervoor wat kastanjechampignons of andere paddenstoelen in een hete pan samen met een gesnipperd uitje en een teentje knoflook. Voeg een beetje verse tijm toe, kruid met peper en zout.
Bak het bladerdeeg apart met een laagje crème fraîche of mascarpone. Roer een beetje truffeltapenade door het paddenstoelen mengsel en top hiermee het deeg. Zet eventueel nog kort in de oven.
– Flammkuchen Officieel hoort een flammkuchen op hartige-taartdeeg, maar wij vinden dat de combinatie van toppings (een romige basis met spekjes, ui en kaas) minstens net zo lekker is op bladerdeeg. Kijk hier voor het recept en vervang het deeg door bladerdeeg.
Culy plaatste al eerder twee recepten van plaattaartjes. Kijk hier voor een versie met zoete aardappel, en hier voor een met geitenkaas, tomaat en geroosterde paprika.