Zo maak je de lekkerste steamed buns met je favoriete ingrediënten
Loop een gemiddeld restaurant in Amsterdam, New York of Londen binnen en de kans is groot dat er steamed buns (ook wel bao genoemd) op het menu staan. Goddelijk als ze zijn eten we ze maar al te graag en gelukkig is het echt niet moeilijk om zelf te maken!
De gestoomde broodjes zijn zo goddelijk door de perfecte balans tussen zacht, zoet, zuur en knapperig. Let hier dus op bij het kiezen van je beleg en zorg dat alle elementen aanwezig zijn. Erbij kun je nog gaan voor een pittige saus als Sriracha of zoetzure chilisaus.
Gebruik ook restjes eten. Of het nu gaat om pulled pork of zelfgemaakt zuur, wat slablaadjes of mayonaise!
Tip: steamed buns kun je zelf maken, maar de kant-en-klare variant vind je bij de meeste toko’s. Nog even opwarmen in een stoommandje en je bent klaar om te beleggen.
Tempeh
In de categorie ‘vega, maar lekker voor iedereen’: tempeh! Bak de stukjes krokant in een pittige marinade en serveer met zoetzure wortel of kimchi en een lichte pindasaus. Yum!
Buikspek
Het nummer één ingrediënt voor steamed buns is natuurlijk krokant gebakken buikspek. Heerlijk met hoisin of teriyakisaus, kimchi, (kool)sla en eventueel wat hot sauce.
Draadjesvlees
Biefstuk is te taai voor de zachte steamed buns, maar elke vorm van langzaam gegaard rundvlees werkt perfect. Trek al het vlees met twee vorken uit elkaar en serveer met scherpe radijs, frisse coleslaw en wat donkere miso- of hoisinsaus.
Ditzelfde geldt natuurlijk ook voor pulled pork en pulled chicken!
Gamba’s
Oef… Gamba’s zijn ook zó lekker! Bak ze in een wok met wat knoflook of geef ze een crispy jasje. Serveer met ingelegde radijs of daikon, wortel en gember, top met citroenmayonaise en geef het geheel pit in de vorm van Sriracha.
Crispy chicken
Ook crispy gebaken kip is goddelijk op een bao. Hierbij past kimchi, maar ook ‘gewone’ ingelegde groenten als radijs en komkommer zijn perfect. Of wat dacht je van stukjes mango?
Top het geheel met sesamzaadjes, een beetje citroen- of wasabimayo en je belandt in de culinaire hemel.
Gebakken vis
Een minder bekende variant, maar zeker niet minder lekker. Gefrituurde of gebakken vis is namelijk echt een aanrader! Denk aan kibbeling, maar elke andere witvis werkt ook goed. Zalm kan ook, maar is erg vet en heftig van smaak.
Vergeet natuurlijk niet het citroentje, wat knoflooksaus en eventueel wat zuur. Yum!
Pekingeend
Of je nu een hele eend in de oven roostert of wat pootjes laat stoven; Pekingeend is goddelijk in steamed buns en al helemaal als het velletje knapperig is. Zorg er wel voor dat het vlees botermals is en garneer met prei of bosui, komkommer en hoisin.